Open menu

ovenschotel zoete patat thbDeze ovenschotel met zoete aardappel (zoete patat) komt uit het onlangs besproken kookboek "Surinaams vegetarisch" en is een simpel gerecht van tofu, gele erwten, champignons, wortel en soepgroente, bedekt met een laagje zoete-aardappelpuree. De Surinaamse twist zit hem in de combinatie van ingrediënten, met name de gele erwten, en wel drie teentjes knoflook. Wij zelf zouden de champignons uit blik vervangen door verse, kort gebakken champignons, maar verder is dit een prima ovenschotel, die tegelijkertijd alledaags en net iets anders dan gebruikelijk is.

Voor 2 à 3 personen

2 eetl. olie
½ ui, kleingesneden
150 g. tahoe (tofu), in kleine blokjes
2 wortelen, in schijfjes
1 eetl. tomatenpuree
60 g. gekookte gele erwten (spliterwten)
100 g. champignons uit blik, in schijfjes (of vers, kort gebakken)
3 teentjes knoflook, kleingesneden
zout
zwarte peper
1 theel. gedroogde tijm
200 ml. bouillon van 1 vegetarisch bouillonblokje
100 ml. witte wijn
1 takje soepgroente (platte peterselie of snijselderij), kleingesneden
evt. maizena
3 kleine zoete patat (zoete aardappel), gekookt
ongezoete sojamelk
nootmuskaat

Verhit de olie en fruit de ui. Doe de tahoe erbij en bak deze even aan. Voeg de wortelen en de tomatenpuree toe en laat dit enkele minuten koken. Doe de gele erwten, champignons, knoflook, zout en zwarte peper erbij en roer goed door. Voeg de tijm toe alsook de bouillon en witte wijn. Laat het nog enkele minuten doorsudderen en schep de soepgroente erdoor. Als het te vochtig is, kan een beetje maizena erdoor geroerd worden om het vocht te binden. Schep dit mengsel in een ovenschaal. Pureer de zoete aardappel en meng met een beetje sojamelk en nootmuskaat om er een puree van te maken. Schep de puree over het tahoemengsel en maak met een vork een mooi patroon. Smeer er met een kwast een beetje olie over. Doe de schaal in de voorverwarmde oven met bovenverhitting en bak het tot de bovenzijde ietsje bruin wordt. Let goed op want het kan opeens aanbranden.

ovenschotel zoete patat

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama