Open menu

pompoen koolHet pompoenseizoen gaat gelukkig de hele winter door. Daarom tijd voor weer eens wat anders dan de pompoensoep en stoofschotels: pompoentaart. Er zijn zoete en hartige pompoentaarten en dat kan wat verwarring geven bij het zoeken naar een recept. Vaak zijn de quiches varianten op de zoete taarten, met gepureerde pompoen en daardoor behoorlijk zwaar. Door de pompoen in blokjes te roosteren en het deeg ermee te vullen behoudt de quiche wat meer bite. Dit recept smaakt naar Frankrijk, met een Midden Oosterse invloed door het knapperige filodeeg. Lekker met een salade van komkommer, appel en munt.

Voor 4 personen

10 blaadjes filodeeg (1 pak)
1 kleine oranje pompoen (ca. 1 kilo)
1 rode ui
1 teen knoflook
2 eieren
3 takjes verse tijm of 1 dessertlepel gedroogde
100 gram Italiaanse hard kaas (b.v. Parmezaanse)
1 dl slagroom
zout en zwarte peper
olijfolie

Voor de salade:

1 komkommer
1 frisse appel, bijvoorbeeld Elstar
1 takje verse munt
1 el wittewijnazijn
zwarte peper

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Was de pompoen grondig en hak in blokjes van 2x2 cm. Schil en snijd de ui redeijk grof. Verdeel de pompoen en ui over een met olijfolie ingevette bakplaat en rooster 20 minuten in de oven.
  • Vet een springvorm in en bekleed met een blaadje filodeeg - het deeg mag ruim over de rand hangen. Vet de bovenkant van het deeg opnieuw heel licht met wat olijfolie en maak een volgende laag, tot je 3 vellen over hebt.
  • Meng de eieren met de slagroom, rits de blaadjes van de takjes tijm en voeg deze toe met wat zout en peper. Rasp de Italiaanse harde kaas. Hak de knoflook fijn.
  • Als de pompoen en de ui gaar zijn, doe de helft over in de beklede springvorm. Verdeel de knoflook en de helft van de kaas erover. Verdeel vervolgens de overige groenten en kaas en tenslotte het eiermengsel.
  • Bedek de vulling met 1 filodeegvel, vet opnieuw licht in met olijfolie, daarop het volgende vel en maak op dezelfde wijze af met het laatste vel. Besprenkel met nog wat olijfolie voor een mooie glans.
  • Bak de quiche 30 minuten de oven, of tot het deeg mooi goudbruin en knapperig is.
  • Schil, terwijl de quiche in de oven staat, voor de salade de komkommer en de appel, snijd ze in kleine blokjes en meng ze in een serveerschaal. Pluk de blaadjes van de munt en hak fijn. Meng door de salade samen met de wittewijnazijn. Breng op smaak met wat zwarte peper en eventueel een snufje zout.

pompoen kool

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama