Open menu

casserole aardpeer kikkererwten thbDeze ovenschotel is een perfect kliekjesgerecht dat je met weinig werk op tafel hebt. Ik had een aardappel, een aardpeer, een geopend blikje kikkererwten en een restje spruitjes die op moesten. Gebakken in een laagje kruidig kikkererwtenvocht is de groente onderaan beetgaar gestoofd en bovenaan knapperig aangebruind. De stroop en citroensap geven een friszoet tintje en de nodige stroperigheid.

Voor één persoon (makkelijk te verdubbelen of te verviervoudigen)

150-200 g aardappel
50 g aardpeer
50 g knolselderij
50 g spruitjes
50 g bloemkool
klein uitje
1/4 blik kikkererwten met vocht
takje rozemarijn
laurierblaadje
1/4 citroen, sap en rasp
stroop
olijfolie
zout naar smaak
1 tl maizena

verder: ovenschaal, grootte afhankelijk van het aantal personen

  • Verhit de oven voor op 200 graden hetelucht.
  • Schil de aardappel, aardpeer en knolselderij. Snij ze in dobbelsteentjes, de bloemkool in roosjes, verwijder de stronk en de lelijke delen van de spruitjes. Schil en snipper het uitje.
  • Vermeng in de ovenschaal het kikkererwtenvocht met fijngesneden rozemarijn (of gebruik bosjes rozemarijn die je na afloop verwijdert), een laurierblaadje, citroensap en -rasp, fikse scheut (ca. 1 el) stroop, scheutje olijfolie en snufje zout naar smaak.
  • Vermeng groente, aardappel en kikkererwten goed met het vocht, er moet een bodempje vocht op de bodem van de schaal blijven waarin de groenten garen. Voeg, indien nodig, wat water toe, of groentebouillon, als je die toevallig hebt.
  • Bak in ca. 30 minuten onder af en toe roeren in de oven bijna beetgaar (hoe lang precies hangt af van de grootte van de blokjes en je oven, prik en/of proef dus).
  • Kijk of het vocht wat stroperig is geworden. Waarschijnlijk is het nog te vloeibaar, los dan 1 tl maizena in een scheutje water op en vermeng met het vocht.
  • Zet ca. 10 minuten terug in de oven en serveer meteen.

Peper en zout uit de molen mogen niet ontbreken. Een klodder knoflookyoghurt erbij is ook lekker.

Tips:

  • Zorg voor 200-250 gram groente per persoon, maar de precieze verhouding is niet zo belangrijk. Je kunt ook bijvoorbeeld wortel, pastinaak of zoete aardappel gebruiken.
  • Geen verse rozemarijn? Gebruik dan gedroogde tijm of oregano.

casserole aardpeer kikkererwten

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama