Open menu

bietentartetatin thbDe tarte tatin kennen we als een omgekeerde Franse zoete appeltaart. Appels worden met karamel onder een deeg gebakken en de taart wordt omgedraaid wanneer hij uit de oven komt. Je kunt zo’n taart natuurlijk ook hartig maken en als lunch of diner eten. Ideaal zijn hiervoor wortel- of knolgroenten, omdat ze hun vorm mooi behouden in de oven. In de zomer kunnen we met verse rode bieten van het land een vrolijk uitziende rode tarte tatin maken. 

Voor 2-3 personen als hoofdgerecht

4-5 middelgrote rode bieten
1 teentje knoflook
olijfolie
3 sjalotten
2 klontjes roomboter
2 takjes tijm (vers) of 1 el gedroogde tijm
2 eetlepels balsamicoazijn 
4-5 plakjes hartige taartdeeg (diepvries), of 1 portie kruimeldeeg uit het koelvak (België) (of maak je eigen taartdeeg zoals in dit recept)
1 klein blikje tomatenpuree (70 g)
75 g gemengde ongezouten noten (bijvoorbeeld hazelnoot, walnoot, pecannoot, amandel)

Voor erbij: 

Een frisse groene salade (bijvoorbeeld sla of spinazie, komkommer)

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Als de bieten vers van het land zijn, hoef je ze niet te schillen, alleen goed het zand eraf te boenen. Is het inmiddels winter? Schil dan de bietjes en spoel dan het resterende zand eraf. Snijd de bieten in plakken van een halve centimeter. Pel het knoflookteentje.
  • Vet een bakplaat licht in met olijfolie. Doe de bieten in een kom, voeg een scheut olijfolie toe en meng goed met een lepel of met je handen, totdat de bieten een klein laagje olijfolie over zich hebben. Spreid de bieten en knoflook uit over de bakplaat en bak ze gaar en zacht in ongeveer 45 minuten in de oven. Keer de bieten halverwege de baktijd even om. Als ze uit de oven komen, breng ze op smaak met zout en peper. 
  • Snijd ondertussen de sjalotten in dunne ringen. Verhit de boter in een koekenpan, en bak de sjalotten samen met de tijm op een laag vuur tot glazig. Voeg dan de balsamicoazijn toe en doe een deksel op de pan en draai het vuur uit. Zo nemen de uien de zure smaak van de azijn goed op. 
  • Ontdooi het hartige taartdeeg (of rol je eigen deeg uit). Smeer de bovenkant in met tomatenpuree. 
  • Vet een ronde bakvorm (gesloten onderkant, dus geen springvorm) in met boter. Verdeel in nette cirkels 1 laag bieten en het hele gepelde teentje knoflook over de bodem, dan een laag uien en noten, en tot slot een laatste laag bieten. Indien je dit liever hebt, kun je de knoflook ook pletten en uitsmeren over de bieten.
  • Keer dan de taartdeegplakjes om op de bakvorm, zodat de tomatenpureelaag op de bieten komt en de ‘kale’ kant aan de bovenkant. Verdeel het deeg netjes. 
  • Bak op 200 graden in een voorverwarmde oven voor ongeveer 20-30 minuten, totdat het deeg goudbruin is.  Maak tijdens de oventijd een groene salade om erbij te serveren. Wanneer de taart gaar is, wacht dan 5 minuten en draai hem om op een groot bord en serveer.

bietentartetatin


Meer hartige tarte tatin!

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama