Open menu

kruidge kooltaart thbWat een week! Een echt nieuw jaar, want die dikke oranje sinaasappel gaat eindelijk het Witte Huis uit. Politiek is iets waar ik liever in mijn eentje van wakker lig dan de wereld met mijn mening te vervelen, maar nu heel de wereld zijn hart vasthoudt of de machtswissel vreedzaam zal verlopen, ga ik voor een keertje hardop hopen. Hopen dat haat en verdeeldheid plaats maken voor de melting pot waarin alle geuren en kleuren tot hun recht komen. Hopen op vrijheid om diep in te ademen en het rijke geurpalet op te snuiven dat het leven zo mooi maakt. Ik hoop dat het kan, ik denk dat kan. Laten we het vieren met een kleurige, geurige taart. Een hartige taart, met rode kool, al was met maar omdat een part rode kool zo’n feestelijk plaatje is. En omdat het woord rode kool naar vroeger ruikt.

Het woord rode kool ruikt óók naar mijn overgrootmoeder. Ze woonde op vierhoog en halverwege het beklimmen van de trappen rook je al wat ze die avond zou eten. Op het petroleumstelletje stond vanaf ’s morgens altijd iets te sudderen, en ik geef onmiddellijk toe, het gaat op zo’n klein pitje héél erg langzaam, maar dan nòg; rode kool ruim een halve dag laten smoren? Het maakt hem heel erg zoet, en héél erg zacht. Ik kies liever uitgesproken geuren en kleuren, in een taart met kraak en smaak. Want vroeger was écht niet alles beter. Laten we daarom nu in vredesnaam volop genieten van onze rijkdom om te kiezen: kiezen voor verschillende smaken en kleuren.

Dit recept komt uit Mari's pas verschenen kookboek "À la minute", een boek waar Eelco onlangs een erg enthousiaste recensie over schreef.

600 g rodekool*, fijngesneden
8 plakjes blader- of korstdeeg

2 à 3 tenen knoflook, fijngehakt
2 middelgrote uien, gesnipperd
1 tl cayennepeper
1 tl korianderpoeder
1 theel za’atar of ras el hanout
3 eieren

4 dl yoghurt of room

3 takjes koriander (als u daar niet van houdt kan het ook prima peterselie zijn)

neutrale olie

* Alle andere kolen zijn ook geschikt

  • Verwarm een ruime (koeken)pan met een beetje olie en fruit de kool in 3 minuten net soepel. Laat in een vergiet goed afkoelen.
  • Bekleed ondertussen een ingevette, passende metalen taartvorm zo met het deeg dat er rondom een opstaande rand van 2,5 centimeter hoog is.
  • Meng in een ruime kom de overige ingrediënten met de kool (houd de verse koriander apart). Maak op smaak met zout en misschien nog wat (cayenne)peper. Verdeel het mengsel over de taartbodem, leg een passend bakpapiertje over de vulling en druk iets aan zodat de kool net onderstaat.
  • Zet in een oven van 200 °C en laat in 40 à 60 minuten het deeg goudgeel bakken en de vulling stollen.
  • Bestrooi vlak voor serveren met geplukte blaadjes koriander.

Serveersuggestie er zou nog een gemengde salade bij kunnen, aangemaakt met eenvoudige vinaigrette, en heel misschien wat geroosterde pistachenootjes.

kruidge kooltaart

Naschrift nog voor publicatie: dit artikel was geschreven en ingepland net voor de gebeurtenissen in Washington DC in de nacht van 6 op 7 januari 2021. Al voor publicatie is dit artikel klaarblijkelijk ingehaald door de geschiedenis en juist daarom laten we het ongewijzigd. De kruidige kooltaart blijft echter lekker en hoopvoller dan ooit.

Mari, gastredacteur, weet alles over groenten. Ze is kok, verbouwt al jaren haar eigen groente, schrijft kookboeken - o.a. de Groentebijbel, én is eigenaresse van le Jardin des Etoiles in de Picardie. Op Facebook en Instagram post Mari regelmatig recepten en kookfilmpjes, ze is daar vindbaar als: _mari_maris

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama