Open menu

oranje plaattaart thbKomende zaterdag beginnen de Olympische Spelen. Om in de oranjesfeer te komen en onze sporters aan te moedigen vandaag alvast een recept voor een oranje plaatpizza, met jawel – oranje wortel, paprika en tomaat. Lekker vóór of na de wedstrijden, met het bord op schoot, serveer in kleine stukjes als borrelhapje, of als ‘midnight snack’ voor de echte sportfanaat. Je hoeft natuurlijk niet per se sport te kijken om van deze taart te genieten.

Voor 4 personen als hoofdgerecht of voor meer als borrelhap

Voor het deeg:
150 g volkorenmeel
150 g patentbloem
3.5 g gist
1 tl zout
1 tl honing
ca. 150 ml lauwwarm water

Voor de taart:
6 bospenen
2 oranje paprika’s
200 g geel/oranje cherrytomaten
1 tl venkelzaad
4 el olijfolie
250 g ricotta
handje verse basilicum of peterselie
4 el rode pesto
zwarte peper

  • Meng alle droge ingrediënten door elkaar. Los de honing op in het water. Meng driekwart van het water met het bloemmengsel en kneed tot een deeg; voeg geleidelijk water toe tot het deeg zich een bal vormt.
  • Kneed het deeg 5 minuten en zet weg in een kom onder een natte theedoek op een warme plaats, bijvoorbeeld op de vensterbank of bij het fornuis. Laat tenminste 1 uur rijzen - of maak het deeg alvast de middag tevoren.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Maak de wortels en paprika’s schoon, en snijd beide groenten in smalle repen. Verspreid over een bakplaat, strooi het venkelzaad er over en besprenkel met de olijfolie.
  • Bak de groenten gaar in de oven gedurende 20 minuten. Keer de groenten halverwege de oventijd even om.
  • Bekleed een bakplaat of pizzasteen met bakpapier. Rol het deeg zo dun mogelijk uit, tot het de plaat mooi vult.
  • Meng de ricotta met de basilicum of peterselie, smeer uit over de bodem. Verdeel met een theelepel  de pesto in ‘druppels’ over het ricottamengsel. Verdeel dan de gare groenten over de taart.
  • Zet de taart in de oven gedurende 10 minuten. Verdeel dan de tomaten over de taart en zet nog in de oven voor 5-10 minuten, tot het deeg gaar is en de randen lichtbruin.

Serveer warm.

oranje plaattaart

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama