Open menu

witloftaart thbIk had nog een stronk witlof, wat feta en een aangebroken pak filodeeg, die op moesten. Dan ligt een taart voor de hand. In de taart zorgt zongedroogde tomaat voor de zoetige umami als compensatie voor de - niet eens meer zo bittere - witlof en verse of gedroogde tijm voor wat kruidige pit. De vulling verdwijnt volledig onder de laagjes filodeeg, maar de smaak is des te verrassender.

voor één persoon

200-250 g witlof
4 zongedroogde tomaten (op olie)
paar takjes verse tijm, of 1/2 tl gedroogde tijm
1 ei
ca. 125-150 ml melk
1 el bloem
1/2 tl zout
60 g feta
ca. 80 g filodeeg
olijfolie
3 el paneer- of griesmeel

verder: quichevorm van 20-24 cm

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snij de witlof en de zongedroogde tomaatjes fijn, rits de tijmblaadjes van de takjes.
  • Roer in een kom ei, 125 ml melk, bloem en zout samen. Verbrokkel de feta er in en schep nu ook witlof, zongedroogde tomaatjes en tijmblaadjes erdoor.
  • Als het mengsel te droog is, voeg dan nog een scheutje achtergehouden melk toe en meng goed.
  • Vet de quichevorm in met een dun laagje olijfolie. Beleg de bodem en de randen met de helft van het bladerdeeg en bestrijk tussendoor elk blaadje filodeeg dun met olijfolie. Zorg dat de hele bodem is bedekt en overal filodeeg over de rand hangt.
  • Bestrooi de bodem met paneer- of griesmeel, dat voorkomt dat de bodem zompig wordt. Giet nu het witlofmengsel in de schaal en zorg dat het gelijkmatig verdeeld is.
  • Bedek de vulling blad voor blad met de rest van het filodeeg en vet telkens dun in met olijfolie. Klap op het einde de overstekende randen terug op de taart. Dat zorgt voor lekker dikke, knapperige laagjes.
  • Bak de witloftaart in 25 minuten in de oven goudbruin.

Laat zo'n 5-10 minuten afkoelen en serveer warm of lauw, maar niet gloeiend heet.

witloftaart

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama