Open menu

Bruine bonenschotel kleinDit keer maken we een puur plantaardige ovenschotel met bruine bonen, wortel en kastanjechampignons die we afwerken met aardappelpuree en een krokant laagje van panko. Een ideaal gerecht na een lange werkdag of wanneer je wil opwarmen na een herfstige regenbui. Het gerecht is voor één persoon, want lekker en gevarieerd koken voor jezelf is helemaal niet moeilijk. Wanneer je de ovenschotel voor meerdere personen wil klaarmaken, vermenigvuldig je simpelweg de hoeveelheden.

Voor 1 persoon als hoofdgerecht

Voor de aardappelpuree:

250 g bloemige aardappels (hoeveelheid aan te passen afhankelijk van je eetlust)
25 g plantaardige margarine
peper en zout
vers geraspte muskaatnoot

Voor de groentebereiding:

een halve ui
100 g wortel
1 laurierblad
1/2 tl tijm
150 g kastanjechampignons
100 g bruine bonen uit blik (of zelf gekookte bruine bonen)
1 volle tl mosterd
peper en zout
olie om te bakken

Voor de afwerking:

1-2 el panko
plantaardige margarine

  • Schil de aardappels, snij ze in stukken en kook ze gaar.
  • Hak de halve ui fijn. Maak de wortel schoon, schil ze, snij ze overlangs in kwarten en daarna in dunne plakjes.
  • Bak de ui glazig in wat olie in een kookpot. Voeg de wortel, de tijm en het laurierblad toe. Laat alles ongeveer vijf minuten bakken op middelmatig vuur met het deksel op de pan.
  • Maak intussen de kastanjechampignons schoon en snij in dunne reepjes. Wanneer de wortelplakjes bijna gaar zijn, voeg je de champignons toe. Laat ongeveer vijf minuten bakken zonder deksel of totdat alles gaar is.  Voeg de bruine bonen toe en laat kort roerend meebakken. Verwijder het laurierblad. Meng er nu de mosterd onder. De mosterd dient voor de smaak maar ook voor de binding. Voeg desnoods wat meer mosterd toe. Werk af met peper en zout.
  • Warm de oven voor op 180 graden.
  • Wanneer de aardappels gaar zijn, giet je ze af en pureer je ze samen met de margarine, zodat je een puree krijgt die nog wat stevig is. Gebruik indien nodig wat extra margarine. Werk af met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
  • Vet een ovenschaal in met wat margarine. Doe eerst het groente-bonenmengsel gelijkmatig in de ovenschotel en werk dan af met de aardappelpuree. Strijk de puree glad, werk af met panko en een paar dotjes margarine.
  • Bak 20 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven met grilfunctie. Of zet de ovenschotel na het bakken in een normale oven nog heel even direct onder de grill voor een krokant korstje.

Smakelijk! 

 Bruine bonenschotel

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama