Open menu

Uienkaasmuffins kleinSoms ontstaan recepten door omstandigheden. Ik wilde uienmuffins maken, maar tijdens de bereiding ontdekte ik dat ik niet genoeg tarwebloem in huis had. Wel had ik nog boekweitmeel om de ontbrekende hoeveelheid aan te vullen. Daarmee was het probleem op een smakelijke manier opgelost. Deze muffins passen goed bij de feestdagen. Ze kunnen als bijgerecht bij een salade of een ander voorgerecht, maar ze zijn ook erg geschikt als hapje op een feestje of zelfs voor in de broodtrommel. In een afgesloten doos kun je ze trouwens wel een paar dagen bewaren. Mocht je geen boekweitmeel in huis hebben, dan kan je dit natuurlijk prima vervangen door gewoon tarwemeel.

Voor 12 stuks

4 witte uien
180 g bloem
100 g boekweitmeel
1 el bakpoeder (een half zakje)
1 tl gedroogde tijm
snuf zout
snuf knofloofpoeder
zwarte peper
2 eieren
2 dl melk
3 el olijfolie
150 g geraspte mature cheddar of oude kaas
boter om te bakken

verder: muffin- of cupcakevorm(pjes)

  • Maak de uien schoon en snij ze in dunne plakken. Bak ze in wat boter in 30-40 minuten goudbruin en zacht op middelhoog vuur. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng bloem, boekweitmeel, bakpoeder;, tijm, knoflookpoeder, zout en peper in een beslagkom. Voeg de melk en vervolgens de eieren toe en roer het geheel tot een homogeen beslag. Meng er vervolgens de kaas en de uien onder.
  • Verdeel het beslag over 12 vormpjes voor cupcakes. Zet deze in een cupcakevorm en bak ze gedurende 25-30 minuten goudbruin. Controleer met een prikker of ze gaar zijn.
  • Laat de muffins afkoelen op een taartrooster en serveer ze lauwwarm of koud.

Uienkaasmuffins

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama