Open menu

hartige pompoentaart thbAls student heb ik regelmatig bij een bevriend echtpaar gegeten, waarvan de vrouw des huizes uit Japan kwam. Met name aan de cross-over pompoenquiche met Aziatische smaken heb ik goede herinneringen. Hoe die quiche precies smaakte, weet ik na een slordige twintig jaar niet meer, maar dat heeft me er niet van weerhouden om het na te maken. Deze hartige taart met stukjes pompoen in een pittig-zoete, stroperige sojasaus is een feestelijk gerecht dat je ook gewoon op een doordeweekse winterdag kunt eten. Ook voor de afgesneden randjes bladerdeeg heb ik een smakelijk doel gevonden.

Ik heb de quiche voor mezelf als avondmaaltijd gemaakt, maar hij is ook, in zes puntjes gesneden, geschikt als warm hapje op een feestje. Vermenigvuldig voor een grotere quiche de ingrediënten voor de vulling naar wens en schat zelf in hoeveel bladerdeeg je voor jouw ovenschaal nodig hebt.

Bladerdeeg van de rol is doorgaans plantaardig, de quiche is dan ook vegan. Van de restjes bladerdeeg maakte ik kruidige kaaskoekjes, maar ook die kun je plantaardig houden door alleen mosterd en specerijen te gebruiken.

Voor 1 persoon

½ rol (135 g) vers bladerdeeg
snuf bloem om het bladerdeeg uit te rollen
1-2 el griesmeel (alternatief paneermeel)
200 g pompoen (plus kookvocht)
snuf zout
2 el neutrale (zonnebloem)olie
2 el bloem
1 el goede sojasaus (ik gebruikte Kikkoman)
1 el stroop
blokje (ca. 1 cm3) gember
vers of gedroogd chilipepertje of sambal naar smaak

verder: ronde ovenschaal van 20 cm doorsnede, deegroller

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in met neutrale olie of bekleed hem met bakpapier.
  • Snij de rol bladerdeeg doormidden en rol deze - met een deegroller en een snuf bloem aan beide kanten van het bladerdeeg - tot een vierkant dat groot genoeg is voor de bakvorm, inclusief rand.
  • Doe het bladerdeeg in de ovenschaal, zodat bodem en randen bedekt zijn. Snij het overhangende bladerdeeg weg - niet weggooien, van de restjes kun je snelle kruidige kaaskoekjes maken, zie restverwerking verderop.
  • Bestrooi de bodem met het griesmeel - dat voorkomt dat de bodem zompig wordt.
  • Snij de schoongemaakte pompoen in kleine blokjes (b.v. eerst in halvemaanvormige reepjes, vervolgens in stukjes). Kook de pompoen met een snufje zout in 10 minuten beetgaar, in een pannetje met precies zoveel water dat de pompoen onderstaat.
  • Giet de pompoen af, maar vang het kookvocht op. Dit is - als het goed is - precies zoveel vocht als je voor de stroperige sojasaus nodig hebt, ik had ongeveer 200 ml.
  • Verhit voor de saus in een steelpannetje 2 el neutrale olie met 2 el bloem al roerend tot een roux. Giet, zodra de roux blubbert, hier het opgevangen kookvocht over, gevolgd door 1 el sojasaus, 1 el stroop, geraspte gember en chilipepertje of sambal naar smaak. Verhit de saus, al roerend, totdat het een stroperige massa wordt.
  • Bedek de bladerdeegbodem met de blokjes pompoen, giet en smeer hier de stroperige sojasaus over, vouw de bladerdeegrandjes nog wat naar binnen over de taart, en bak de quiche in 30 minuten gaar.
  • Restverwerking: snij de afgesneden stukken bladerdeeg in hapklare plakjes, besmeer met wat mosterd en bestrooi met geraspte kaas en specerijen (analoog aan de kruidige kaasvlindertjes, ik had dit keer zin in sesam- en nigellazaad). Bak de kaaskoekjes tegelijk met de quiche in 10 minuten gaar in de oven.

Haal de pompoenquiche uit de oven en laat zo'n 5-10 minuten afkoelen, zodat niemand zijn mond verbrandt. Serveer warm.

De kruidige kaaskoekjes zijn niet heel elegant, maar juist door de willekeurige vormen zien ze er des te gezelliger uit. Hou ze lekker voor jezelf, maar schroom ook niet ze als hapje te serveren. Restverwerking is tenslotte duurzaam, en duurzaam is chic.

hartige pompoentaart punt

kruidigekaaskoekjes

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama