Open menu

tivall_spekreepjes_thbSpaghetti carbonara: was altijd al een favoriet, en sinds er vegetarische spekjes bij de supermarkt liggen, weer binnen bereik!

Er zijn intense culinaire twisten over de vraag of er in pasta carbonara slagroom mag (moet) worden gebruikt, en over de vorm van de pasta. Het zal mij een zorg zijn: een echte Italiaan doet er ook geen vegaspekjes in.
Let op: je moet de spekjes in behoorlijk wat olie bakken: ze smaken best echt spekkerig, maar het vettige van spek hebben ze niet. O, en als je de keuze hebt tussen lekkere geraspte Goudse kaas of van die poederige parmezaagsel uit een pakje, kies je uiteraard het eerste.

Voor twee grote of drie kleine(re) eters

250 gram pasta in je favoriete vorm
een bakje vegetarische spekreepjes
een flinke scheut olijfolie
2 eieren
50 gram geraspte parmezaanse kaas, plus extra voor het serveren.

  • Breng een grote pan water aan de kook, doe de pasta erin en een lepel zout, roer even en laat de pasta gaar koken.
  • Verhit ondertussen de olie in een koekenpan. Doe als de olie heet is de spekjes erbij en laat ze in een minuut of vijf knapperig bakken.
  • Kluts ondertussen de eieren en meng de geraspte kaas erdoor, en flink wat zwarte peper.
  • Als de pasta klaar is, giet je hem snel af, doet de pasta terug in de pan en doet de spekjes (inclusief bakvet) en het eimengsel erdoor. Roer goed, tot de pasta romig is. Hou het vuur aan maar niet te hoog: het moet een romige saus worden, geen roerei.
  • Eet de pasta met meer parmezaanse kaas

Ik hou ook erg van een versie waar Italianen zich vast een rolberoerte van zouden schrikken:

  • Snijd een flinke ui (of twee kleinere) in halve ringen en een een doosje champignons in plakjes.
  • Bak de spekjes een minuut of drie in hun eentje en doe daarna de ui en de champignons erbij, laat het samen ook nog een minuut of drie bakken, tot de ui en champignons mooi bruin en gaar zijn.
  • Volg verder het recept boven.

Heerlijk comfort food, snel klaar, en je hebt groenten gegeten, dus je kunt gelijk naar bed.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama