Tomaten zijn op dit moment goedkoop én lekker. Tijd dus om een lading te kopen om veel tomatensaus te maken en te bewaren in potten. Heb je van de winter ook nog wat. Gastredacteur Sandra vertelt hoe.

Mijn recept is niet echt om even in een uurtje te doen, ook al omdat ik de tomaten stuk voor stuk (anders koelt het water te veel af) eerst blancheer en ontvel en ontpit en daarna de pan saus nog wel bijna 2 uur staat te pruttelen. Maar dan heb je ook wat. Nu was ik al niet zo van de saus in pot uit de winkel, maar sinds ik helemaal zelf mijn tomatensaus maak, vind ik de saus uit de winkel zelfs vies.

Ik weet eigenlijk niet hoe lang de saus goed blijft, maar zeker wel een aantal maanden, en waarschijnlijk nog langer. Het is wel belangrijk de saus zo heet mogelijk in de schone pot (direct uit de afwasmachine) te doen en dan gelijk het (schroef)deksel er op dichtdraaien. Ik heb hier nog wel 2 potjes in de kast van vorig jaar staan en ik vermoed dat er 1 zelfs van het jaar daarvoor kan zijn.Mijn potjes staan in de voorraadkast, redelijk achterin. Dus droog en donker en behoorlijk koel; niet koud.

Nog even over de receptuur. Ik gebruik altijd tomatenpuree van de Aldi. De puree van de Aldi is sterker geconcentreerd dan de goedkoopste van de AH en C1000. Als je toch die van Albert Heijn of C1000 gebruikt, is het misschien raadzaam 4 blikjes te gebruiken.

Ingrediënten voor een paar potten

 • 1500 g pomodori tomaten
 • 4 kleine sjalotjes, gesnipperd
 • 4 tenen knoflook, geperst
 • 2 kleine gedroogde chilipepers, gestampt in de vijzel
 • 2 blikjes tomatenpuree (Aldi!)
 • 4 laurierblaadjes
 • 1 tl suiker
 • 1 tl grof zeezout
 • 1 tl gedroogde Provencaalse kruiden
 • 3 tl gedroogde oregano
 • 2 handjes verse (platte) peterselie, fijngehakt
 • beetje olie

Kruis de kontjes van de tomaten in. Breng een pan water aan de kook. Blancheer de tomaten stuk voor stuk gedurende 30 seconden en koel ze daarna gelijk in ijskoud water. Als de tomaten allemaal wat zijn afgekoeld, haal dan de velletjes er af en snij de tomaten in kwarten. Haal de zaadjes er ook uit en gooi die weg. Snij dan de kwarten in kleine stukjes.

Bak de sjalotjes in een beetje olie in een pan met een dikke bodem glazig en doe dan de knoflook en chili erbij. Voeg dan het blikje tomatenpuree en 2 mokken water toe. Roer door de saus en voeg dan de tomatenstukjes en laurierblaadjes toe. Goed door elkaar roeren. Dan suiker, zout en gedroogde kruiden erbij doen en proeven. Eventueel nog wat toevoegen. Doe dan de pan op een klein pitje met deksel er op en laat lekker sudderen, totdat de tomatenstukjes zacht zijn en het al meer een saus begint te worden.

Voeg nu de peterselie toe en laat verder sudderen totdat de gewenste structuur is bereikt, af en toe roeren. Als de saus te droog is, meer water erbij. Is de saus te nat, laat deze dan aan het einde even snel inkoken op hoger vuur met de deksel van de pan.

Vis de laurierblaadjes er uit en giet de kokende saus voorzichtig in de potten. Draai gelijk het deksel er op en dan plopt het deksel vanzelf vacuum tijdens het afkoelen, zodat de saus langer in de voorraadkast te bewaren is.

Gelijk opeten kan natuurlijk ook.

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

‘Risotto’ van gierst met doperwten, broccoli en hazelnoten
Gierst is een graan dat niet zoveel mensen kennen, maar dat wel heel lekker is. Het leek me leuk...
Zomerse orzo met tuinbonen en courgette en mozzarella
Begin juli beginnen de échte zomergroenten en -kruiden van de Nederlandse grond te komen:...
Eenvoudige éénpanspasta met tomaten en olijven
Eénpanspasta is al sinds jaar en dag een ding op het internet. De grote hype ligt achter ons, maar...
Orzo met schorseneren
In ons groentepakket kregen we schorseneren. Oei, wat maak je daar nu mee? Schorseneren zien er...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter