Open menu

Het traditionele gerecht dat op een Italiaans Oud en Nieuw (Capodanno) feestje niet mag ontbreken, zijn linzen. Het eten van linzen op die avond is een heidens gebruik; linzen zouden geluk en geld brengen - ze lijken immers op muntjes. Hoe meer je er van eet, des te rijker je het volgende jaar wordt, is de gedachte.

Het volgende gerecht wordt dan ook liefst zo dicht mogelijk tegen het nieuwe jaar aan gegeten, dat wil zeggen, nog na het toetje en andere zoetigheden. Normaal gesproken wordt het geserveerd met varkenspoot, maar dat negeren we even. En je mag het best ook op andere dagen of momenten eten!

Voor 4 personen:
400 g (groene of bruine) linzen*
een bosje peterselie
1 ui
1 wortel
1 stengel bleekselderij 
300 g tomatenpulp**
olie, zout, peper

  • Laat de linzen een nachtje weken in koud water.
  • Giet ze af en kook ze 15 minuten in zout water met de peterselie. Giet ze dan weer af.
  • Verhit de olie in een koekenpan en laat er de fijngesneden ui, wortel en bleekselderij langzaam in gaar stoven (dit heet soffritto). 
  • Als de soffritto gaar is, voeg er de linzen, tomatenpulp, zout, peper en wat bouillon aan toe. Laat het op zeer laag vuur met deksel op de pan 45 minuten stoven. Af en toe roeren.
  • Warm opdienen. Je kunt er seitan of vegetarische worst bij eten. 

*linzen: een zeer goede linzensoort komt uit de streek waar ik woon, Abruzzo. Het zijn de linzen van S. Stefano di Sessanio, die op een hoogte tussen 1150 en 1600 meter worden verbouwd in een paar dorpjes onder de Gran Sasso piek. Ze zijn donkerbruin en hoeven niet eerst geweekt te worden. 

** "polpa di pomodoro": tomaten die meteen na de oogst in gepeld en in blokjes het blik in gaan. Je kunt ook "pomodori pelati" gebruiken, de gepelde tomaten in blik. (In de Italiaanse keuken luisteren deze verschillen vrij nauw, hier  (in het Italiaans) de verschillen tussen ingeblikte/verpakte tomatensoorten.  

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama