Open menu

spaghetti aglio olio thbSpaghetti aglio, olio e peperoncino is Italiaans voor spaghetti met knoflook, olijfolie en een pepertje. En meer is het ook niet. Je draait het in een vloek en een zucht in elkaar en het smaakt hemels, zeker als je het bestrooit met versgeraspte Italiaanse harde kaas.

Dit eenvoudige gerecht is om onbegrijpelijke redenen vrijwel onbekend in Noord-Europa. Wij eten pasta doorgaans als hoofdgerecht met een rijkelijk gevulde saus. En dat terwijl een simpele pasta zo lekker kan zijn.

Voor twee personen

200 gram (volkoren) spaghetti
1 teentje knoflook, geperst
1 flinke scheut olijfolie
1 (rood) chilipepertje (liefst vers, ingelegd mag ook), fijngesneden
1 tl gedroogde oregano of basilicum
zout
Italiaanse harde kaas (b.v. Parmezaanse), liefst versgeraspt
peper uit de pepermolen

  • Kook de spaghetti in 8-10 minuten beetgaar, in ruim water met voldoende zout (zo zout als zeewater). Giet af, vang daarbij een haff kopje van het kookvocht op.
  • Verhit een fikse scheut olijfolie in koekenpan of wok. Voeg de geperste knoflook en het fijngesneden pepertje toe zodra de olie begint te sputteren. Meteen gevolgd door de spaghetti, zodat de knoflook niet verbrandt. Bak de spaghetti ongeveer vijf minuten op hoog vuur, voeg onder voortdurend roeren 1 tl gedroogde oregano of basilicum toe en eventueel extra zout. Voeg op het eind, al roerend, een scheut opgevangen kookvocht toe.

Verdeel de spaghetti over twee borden en bestrooi met Itaiaanse harde kaas en peper uit de molen.

Heb je geen goede knoflookpers? Snij dan de knoflook in schijfjes, fruit het in de olijfolie en verwijder de knoflook voordat je de spaghetti toevoegt. De olijfolie heeft dan de knoflooksmaak vrijwel geheel opgenomen.

Heb je verse oregano, basilicum of peterselie? Des te beter! Laat dan de gedroogde kruiden achterwege en bestrooi de spaghetti met de verse kruiden.

Houd je niet van pittig? Laat dan het pepertje achterwege.

spaghetti aglio olio

Spaghetti aglio, olio e peperoncino is lekker, maar nog geen volwaardig hoofdgerecht. Maak het geheel dus compleet met groente naar keuze, zoals:

  • kerstomaten (gewoon zo, of in vieren gesneden, met wat rode balsamico)
  • een simpele rucolasalade (met een dressing van rode balsamico, zeezout en peper, bestrooid met zonnebloempitten) en gegrilde reepjes puntpaprika
  • een groene salade (bijvoorbeeld sla, veldsla, ijsbergsla, paprika, wortel, reuzenbonen) - kies wat je wilt, maar houd de dressing simpel: meer dan olijfolie, citroensap of balsamico, suiker of honing, en peper en zout heb je niet nodig.

En daarnaast kun je de maaltijd uiteraard nog feestelijker, uitgebreider maken met bruschetta of stokbrood met kruidenboter.

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama