Open menu

aubergine_thbNa het grondig besturen van zo ongeveer elk moussaka recept dat er op aarde bestaat, kwam ik op een eigen variant. Ik gebruik zowel quorn als puy linzen, want met enkel puy linzen leek het me te droog worden. Er zijn varianten met witte wijn, droge wijn en een toplaag van bechamel met eiwit, eidooier of hele eieren. En dan zijn er nog mensen die de toplaag niet met bechamel maken maar met Griekse yoghurt.

 

Vegetarische moussaka

Voor 6-8 personen

Tomatensaus
1 ui
2 tenen knoflook
150 g puy linzen (droog gewicht)
1 pak veggie gehakt, bv. Goodbite, Quorn of van de Vegetarische Slager
scheutje rode wijn
1 blik gepelde tomaten of tomatenblokjes
2 el passata
1 groentenbouillonblokje
1 tl oregano
1 tl piment
1/2 tl kaneel
zout, peper

Bechamelsaus
50 g roomboter
50 g bloem
300 ml melk
2 eidooiers
30 g parmigiano regiano of grana padano
snufje zout
nootmuskaat

1200 g aubergine (of een zelfde gewicht aan aubergine, courgettes en paprika)
3x 30 g
parmigiano regiano of grana padano

Snijd plakken aubergine van ongeveer 4 mm. Leg ze in een vergiet, strooi er zout over en laat een half uur staan. Spoel daarna het vocht en zout van de aubergines en dep ze goed droog. Vet de aubergines licht in met olijfolie. Rooster ze in de oven of grilpan gaar en bruin. Als je ter afwisseling van de aubergine ook courgette en paprika gebruikt, dan kun je die ook even grillen tot ze een kleurtje hebben en zachter zijn.

Kook de linzen gaar en giet ze af.
Bak de ui in wat olie zacht. Voeg knoflook toe, de linzen en de quorn. Bak enkele minuten en blus af met de rode wijn. Voeg daarna het blik tomaten, de passata en het bouillonblokje toe. Breng op smaak met de oregano, piment en kaneel. Voeg zout en peper naar smaak toe en laat het een half uur pruttelen met de deksel op de pan. Haal dan de deksel van de pan en laat het nog een kwartier pruttelen, zodat nog wat vocht eruit trekt.

De bechamelsaus: verhit de roomboter in een pan. Voeg de bloem toe en roer in enkele minuten lichtbruin. Voeg de melk beetje bij beetje toe en op het laatst de eidooiers. Blijf goed roeren tot het een dikke saus is. Voeg de 30 gram kaas toe, een snufje zout en een klein beetje nootmuskaat.

Vet een grote ovenschaal in met een beetje olijfolie en leg er een derde van de aubergines in. Schep er dan een derde van de tomatensaus over en strijk de laag glad. Strooi er 30 gram kaas over. Doe er dan weer aubergines over, tomatensaus en kaas. Daarna nog een laatste laag aubergines, tomatensaus en dan de bechamelsaus. Eindig met nog 30 gram kaas.

Zet de moussaka ongeveer een half uur in de oven op 180-200 graden, tot de toplaag mooi bruin is.

Lekker met Griekse salade en tzatziki.

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama