Open menu

polentametolijven thbHoudbaar tot maart 2011. Dat stond er op mijn pak polenta. Maar ja, ten minste houdbaar tot…. dat kun je toch best ruim nemen. Ik zag één van mijn tafelgenoten wel een beetje benauwd kijken, maar het gerecht smaakte heerlijk. Maar je kunt ook gerust een minder oud pak nemen voor onderstaand recept.

 

Voor 6 personen

250 g polenta (maisgriesmeel, te koop in biologische winkels)

175 g kaas, jong-belegen of belegen
15 g boter + wat extra om in te vetten
100 g zwarte (Taggiasche) olijven
3 tl oregano
1 tl basilicum
2 tl tijm
1,5 tl zout (ik gebruikte grof zeezout)
snufje paprikapoeder
paar takjes rozemarijn
zwarte peper

en een bakvorm van ongeveer 26 centimeter doorsnede.

polentametolijven

  • Giet de polenta in een pan met dikke bodem. Doe het zout en wat peper erbij, 1,25 liter water en de oregano, basilicum en tijm. Breng aan de kook en roer goed met een houten lepel.
  • In ongeveer drie kwartier tot een uur tijd krijg je nu een dikke massa. Je moet veelvuldig blijven roeren, zodat de polenta niet aankoekt.
  • Wanneer de polenta lekker zacht en romig is (geen harde stukjes meer), roer je er de kaas en de boter boter. Proef even en breng nog verder op smaak met zout en peper.
  • Vet een bakvorm in met boter. Stort de polenta in de vorm en egaliseer de massa met de achterkant van een natgemaakte lepel. Werk snel, want de polenta stijft snel op!
  • Druk de olijfjes in de polenta en laat de polenta een uurtje opstijven.
  • Verwarm de oven op 200 graden en schuif de bakvorm in de oven om de polenta 15 minuten op te warmen. Snij de polentataart dan in stukken en garneer de punten met paprikapoeder en een takje rozemarijn.
Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

the Kitchenary

horecarama