Open menu

Espinacascongarbanzos thbVegetarisch eten tijdens vakanties in Spanje is nogal eens een uitdaging gebleken. Met name in Andalusië hebben we treurige voorbeelden meegemaakt: slappe frieten met oude sla en van vet druipende spiegeleieren bleken regelmatig de enige vlees- en visloze optie op het menu. Het volgende recept, een traditionele Sevillaanse tapa, is het bewijs dat het ook anders kan.

Zelf ben ik nooit in Sevilla geweest en kan ik niets zeggen over het origineel, dit recept is afkomstig van mijn collega Harmen die het recept heeft samengesteld op basis van eetervaringen die hij ter plekke had.

Spinazie met kikkererwten

Hoofdgerecht voor 2-3 personen

1 el pimenton (Spaans gerookt paprikapoeder)
1 tl pul biber
½ el gemalen komijn
½ el gedroogde oregano
1 tl vers geraspte nootmuskaat
1 tl kaneel
½ tl saffraan
1,5 el witte wijnazijn
2 kleine blikjes tomatenpuree
7 tenen knoflook
2 blikken kikkererwten (van 265 g uitlekgewicht elk)
600 g wilde spinazie
brood (grof wit of donker wit zoals je dat in Spanje of andere mediterrane landen koopt) van een dag of twee dagen oud, drie dikke plakken of twee kleine broodjes)
wat olijfolie
suiker naar smaak
zout, peper



EspinacascongarbanzosFoto door Blip

  • Snij het brood in dobbelstenen, bak in olijfolie met 2 à 3 hele tenen knoflook goudbruin.
  • Meng pimenton, pul biber, komijn, oregano, nootmuskaat en kaneel.
  • Maal in de blender wijnazijn, tomatenpuree, het kruidenmengsel en het goudbruin gebakken brood met het vocht van de blikken kikkererwten tot een gladde pasta. Als het niet goed lukt doordat het mengsel te droog is voorzichtig kleine beetjes water toevoegen.
  • Snij vier tenen knoflook in grove stukken. Snij de spinazie in repen.
  • Fruit in een grote pan in een scheut olijfolie de grofgehakte tenen knoflook, voeg de kikkererwten, de spinazie en het kruidenmengsel toe.
  • Week de saffraan even in twee eetlepels warm water en voeg de draadjes en het weekwater aan de pan toe.
  • Voeg naar smaak suiker, zout en peper toe. Voeg water toe totdat het gerecht ietsje dunner is dan het eindresultaat dat je wilt hebben.
  • Blijf goed maar rustig roeren (je wilt de kikkererwten heel houden) tot het gerecht begint te pruttelen en zet dan het gas laag en laat nog tien tot vijftien minuten smoren en op de gewenste dikte komen.

Wij aten dit gerecht niet als tapa maar als hoofdgerecht, mijn man met rijst en ik zonder. Ik probeer wat minder rijst en tarweproducten te eten en dit gerecht past daar prima bij.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama