Open menu

canneloni roseelliot thbEen nieuw kookboek is voor mij altijd aanleiding om een gerecht te maken dat ik nooit eerder zelf heb klaargemaakt. Met alle risico’s van dien natuurlijk. In De complete vegetarische keuken van Rose Elliot viel mijn oog op de recepten voor cannelloni – gevulde pastabuisjes.

De eerste van drie cannelloni-recepten heeft als vulling paddenstoelen, verkruimeld brood, ui, knoflook, peterselie, peper en zout. Een voortreffelijke combinatie! Helaas vielen mijn cannelloni minder goed uit: de onderkant werd wel erg knapperig, terwijl de aangegeven oventijd nog niet was bereikt. Ik weet dit aan het feit dat ik lasagnevellen had gebruikt die je niet hoeft voor te koken – wat ik wel had gedaan omdat ik ze anders niet kon oprollen. Het bovenste deel was wel goed gelukt. Met de overgebleven kastanjechampignons maakte ik de overheerlijke linzen-paddenstoelensoep uit het hoofdstuk Soepen.

Met officiële cannelloni-buisjes deed ik een tweede poging. Voor deze variant met walnoten, tomaten en rode wijn hield ik me voor de bereiding van de pasta aan de aanwijzingen op de verpakking. De stevige vulling, met daarin ook verkruimeld volkorenbrood, in combinatie met de kaassaus, doet een beetje denken aan shepherd’s pie (vegetarisch vaak met linzen bereid). Prima voedsel dus voor deze tijd van het jaar. Niet-vegetarische tafelgenoten zullen door deze rijke combinatie ook niet het gevoel krijgen dat ze iets missen. Keukengeheim van Rose Elliot om je kaassaus extra smaak te geven: mosterdpoeder toevoegen.

Cannelloni met walnoten, tomaten en rode wijn

Hoofdgerecht voor 4 personen
12 cannelloni of lasagnevellen
zout en versgemalen zwarte peper
2 el olijfolie, plus extra voor het invetten
1 ui
1 teentje knoflook
225 g tomaten
175 g gepelde walnoten
175 g vers verkruimeld volkorenbrood
1,5 dl rode wijn
1 tl gedroogd basilicum (Ik verkies hier gedroogd basilicum boven vers, omdat het bij bereiding een heerlijke intense smaak geeft).
5,75 dl kaassaus (zie hieronder)
olijfolie, voor het invetten

  • Snipper de ui.
  • Pers de knoflook.
  • Ontvel de tomaten en snij ze fijn.
  • Hak de walnoten fijn.
  • Kook de pasta in gezouten water: cannellonibuizen vier tot vijf minuten, tot ze net soepel zijn, maar niet inzakken; lasagnevellen tot ze beetgaar zijn. Leg ze op een schone theedoek.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gasstand 6).
  • Verhit de olijfolie en bak de ui afgedekt acht minuten. Voeg de knoflook toe en bak hem twee minuten mee.
  • Roer van het vuur af de tomaten, walnoten, broodkruimels, wijn, het basilicum en wat zout en peper erdoor.
  • Vul de cannelloni met het mengsel, of schep het op de lasagnevellen en rol ze op.
  • Leg de cannelloni in een ingevette, lage ovenschaal en schenk de kaassaus erover. Bak het gerecht 45 minuten, tot het goudbruin is en bubbelt.

Kaassaus

Kaassaus is nuttig om in andere gerechten te verwerken voor ze de oven in gaan, maar ook om groenten tot een maaltijd om te toveren. Gebruik liefst een sterke kaas en pep de smaak eventueel nog op met mosterd, cayennepeper en versgemalen zwarte peper.

voor 2,75 dl (voor bovengenoemd recept heb je dus net iets meer dan een dubbele hoeveelheid nodig, red.)
25 g boter
25 g bloem
1 laurierblaadje
2,75-4,25 dl melk of ongezoete sojamelk
50 g geraspte kaas, zoals cheddar, Goudse kaas of double gloucester
1 tl mosterdpoeder
cayennepeper
zout en versgemalen zwarte peper

  • Smelt de boter in een middelgrote pan en roer de bloem erdoor. Verhit de bloem enkele minuten, tot het mengsel langs de randen begint te bubbelen.
  • Voeg het laurierblaadje toe, zet het vuur hoger en schenk ongeveer een derde van de melk of sojamelk erbij. Roer flink, tot de saus heel dik en glad is.
  • Herhaal dit proces tweemaal met de resterende melk, tot de saus dikvloeibaar is. Laat de saus niet te heet worden, anders wordt de kaas draderig en onsmakelijk.
  • Haal de pan van het vuur, verwijder het laurierblaadje en klop de geraspte kaas, het mosterdpoeder, een snufje cayennepeper en wat zout en peper erdoor.

canneloni rose elliot

Dit recept komt uit De complete vegetarische keuken van Rose Elliot.

Het boek waaruit dit recept komt, is tijdens onze feestdagenspecial te winnen! Meedoen kan tot 7 december 2013, voor meer info kijk hier.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama