Open menu

preirisotto thbJawel, Italiaans kun je ook in de winter koken. Jolande Burg gaf in 2010 het fijne kookboek La vita è bella uit, bordevol bijzondere recepten als auberginekroketten, een timbaaltje met groene kool en ricotta, ijs met grappa en peer en deze risotto. Dit volledig vegetarische kookboek is sinds kort als e-book beschikbaar.

Uitgeverij Kosmos besloot het boek nadat het was uitverkocht niet meer te herdrukken, en zo besloot Jolande het boek in eigen beheer als e-book uit te geven. En dat is fijn, want zoveel compleet vegetarische Italiaanse kookboeken zijn er niet. Wij gaven het boek indertijd vier sterren, de recensie lees je hier

En als voorproefje: alvast een lekker winters risottorecept.

preirisotto

Preirisotto met gefrituurde preiringetjes en hazelnoten

Hoofdgerecht voor 4 personen
750 g middelgrote prei
4 sjalotjes
4 el boter
400 g risottorijst (alborio)
2 glazen niet te droge witte wijn
nootmuskaat en zwarte peper
1½  l bouillon van 2 blokjes
100 g oude kaas
1 el hazelnootolie

zonnebloemolie om te frituren

voor garnering:
grof geraspte oude kaas
150 g gepelde hazelnoten geroosterd
zwarte peper, uit de molen

  • Snij de sjalotten fijn. Rasp de kaas fijn.
  • Snij het harde loof van de preien, kerf ze in en was ze onder de kraan. Snij ze in dunne ringen van een halve centimeter tot aan het wit van de prei, maar bewaar de laatste zes centimeter en snij hiervan dunnere ringen van twee à drie mm voor de garnering. Frituur deze tot ze bruin zijn, laten uitlekken op keukenpapier en zout ze licht.
  • Bak de sjalotten in de boter zacht en lichtbruin. Voeg dan de rijst toe en braad deze ca. één minuut mee tot deze glazig is. Voeg in één keer de wijn toe en laat het geheel inkoken. Doe de prei erbij en laat deze samen met wat versgeraspte nootmuskaat even meefruiten. Voeg hierna beetje bij beetje de bouillon toe tot de rijst beetgaar is.
  • Voeg op het eind de geraspte kaas en de hazelnootolie toe.
  • Opdienen met de gefrituurde preiringetjes, de gehakte hazelnoten, de geraspte kaas en flink wat vers gemalen zwarte peper.

Wijnadvies:
In de risotto wordt witte wijn gebruik en gewoonlijk wordt er dan ook witte wijn bij het gerecht gedronken. In dit geval een witte Lombardische pinot grigio, met een volle, iets kruidige smaak.

Dit boek recept komt uit:
La vita è bella E-book - Jolande Burg, verkrijgbaar via Bol.com
Prijs: € 12,99

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama