Open menu

tortellini emma2 thbDe eerste pompoenen zijn weer van het land, dus vandaag een zomers recept voor tortellini met pompoen, een recept uit Bologna. Pasta bolognese of tagliatelle al ragù, zoals ze het in Bologna noemen, is denk ik het meest bekende gerecht uit deze levendige universiteitsstad. Deze zomer echter, leerde ik dat de gevulde pastasoort tortellini er ook vandaan komt.

In elk restaurant kun je wel terecht voor een goed bord, en in de laatmiddeleeuwse straatjes van het centrum bieden traiteurs de pasta aan naast producten zoals Parmigiano Reggiano en de aceto balsamico, welke uit de dichtbij gelegen steden Parma en Modena komen. De tortellini alla bolognese is gevuld met ricotta en Parmezaanse kaas, heerlijk!

Wij aten er ook een versie gevuld met pompoen: behoorlijk zoet, maar een pittige kaas en een frisse salade zorgen voor een mooi contrast. Een saus van boter en salie geeft het een klassiek tintje en maakt het helemaal af. Het lijkt een heel werk, maar moeilijk is het niet. Een leuke klus voor het weekend. Serveer de tortellini met een salade van jonge bladsla, heel dungesneden venkel, geschaafde wortel, komkommer en blaadjes radicchio, en een dressing van olie en balsamicoazijn.

Tortellini met pompoen en salieboter

voor 2 personen

voor het pastadeeg:

200 g fijne tarwebloem of ‘tipo 00’ bloem
2 eieren
½ theelepel zout

voor de vulling:

1 sjalot
1 teen knoflook
olijfolie
½ oranje pompoen (ik gebruikte een flespompoen)
1 tl gedroogde tijm
1 el Parmezaanse kaas
1 el balsamicoazijn
zwarte peper

om te serveren:

25 g boter
8 blaadjes salie, vers of gedroogd
Parmezaanse kaas

  • Begin met het pastadeeg: meng op een werkvlak of in een kom de bloem, eieren en het zout, en vorm tot een bal. Voeg eventueel wat druppels koud water toe, als het deeg te droog is. Kneed met je handen zeker 5-10 minuten, tot het deeg elastisch aanvoelt. Door het kneden wordt de pasta straks zacht in plaats van taai. Pak de deegbal goed in in folie en leg om te laten rusten voor zeker een half uur in de koelkast.
  • Snij de sjalot en knoflook fijn en bak deze in een scheutje olie op een heel laag vuur.
  • Schil de pompoen en verwijder de zaadlijsten. Hak in blokjes en voeg samen met de tijm toe aan de sjalot en de knoflook.
  • Bak dit op laag vuur met een deksel op de pan gedurende ongeveer 15 minuten of tot wanneer de pompoen zacht is.
  • Pureer de inhoud van de pan met een staafmixer.
  • Roer de geraspte Parmezaanse kaas en de azijn erdoor, samen met flink wat peper. Proef of er nog zout bij moet.
  • Rol dan met een deegroller op een groot werkblad het deeg zo dun mogelijk uit, of doe het gemakkelijker met een pastamachine. Snij er ongeveer 18 vierkantjes van 10 bij 10 centimeter van.
  • Breng ondertussen een grote pan water aan de kook.
  • Schep in elk vierkantje deeg 1 eetlepel vulling, vouw diagonaal dubbel, wrijf goed alle lucht eruit en vouw de twee buitenste punten naar elkaar toe. Plak de punten goed aan elkaar vast. Pas op dat er geen gaten in vallen!
  • Kook de tortellini 2 à 3 minuten, of tot ze boven komen drijven. Giet het water af.
  • Ondertussen maak je snel de salieboter: smelt in een pan op laag vuur de boter samen met wat zout en de salieblaadjes. Zet het vuur uit en laat de smaken in de boter trekken. De saus hoeft niet te bubbelen! Verwarm de saus opnieuw vlak voor het serveren.
  • Serveer de tortellini aan tafel in diepe borden, met de salieboter, grof geraspte Parmezaanse kaas en een frisse salade.

Buon appetito!

 


Meer zelfgemaakte pasta!

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama