Open menu

Een heerlijk, feestelijk gerecht voor wie nog niet weet wat te maken de komende kerst: rode parelcouscous met in granaatappelsiroop gestoofde bietenblokjes, en gegratineerde geitenkaas met hazelnootcrunch. Bij dit gerecht worden mini-stoofpeertjes geserveerd. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook erg lekker in combinatie met de gegratineerde geitenkaas en de bieten-parelcouscous.

Parelcouscous heeft een rondere en dikkere vorm dan de originele couscous en wordt vooral in Jordanië, Libanon, Palestina en Israël veel gegeten. Parelcouscous wordt, net als gewone couscous, gemaakt van grofgemalen gries van durumtarwe. De korrels zijn groter en ook de bereiding is iets anders. Hij heeft een langere kooktijd nodig, namelijk zo'n 10 minuten. Je koopt parelcouscous in de supermarkt of bij Turkse of Marokkaanse winkels.

Rode parelcouscous met in granaatappelsiroop gestoofde bietenblokjes, gegratineerde geitenkaas met hazelnootcrunch & stoofpeertjes

voor 4 personen

voor de stoofpeertjes

800 g kleine stoofpeertjes
0,75 l rode wijn
150 g suiker
2 kaneelstokjes
1 schijfje citroen

voor de gegratineerde geitenkaas met hazelnootcrunch

4 takjes tijm
75 g hazelnoten
4 plakken geitenkaas à 125 gram (chevre)
4 el honing

voor de rode parelcouscous met in granaatappelsap gestoofde bietjes

1 l bietensap (ik gebruikte Zonnatura)
200 g parelcouscous
500 g voorgekookte rode bietjes
4 el granaatappelsiroop (te koop bij Turkse en Marokkaanse winkels)
2 el water
4 el extra vergine olijfolie

5 bosuitjes
2 takjes tijm

  • Zo maak je de stoofpeertjes: schil de stoofpeertjes, maar laat de steeltjes eraan zitten. Doe de peertjes samen met de wijn, suiker, kaneelstokjes, schijfje citroen en 2,5 dl water in een pan en breng dit aan de kook. Laat de peertjes langzaam rood garen op een spaarbrander (of een heel laag vuur) gedurende twee uur. Haal de peertjes na de twee uur kooktijd uit het kookvocht met een schuimspaan, en bewaar het overgebleven kookvocht bijvoorbeeld als gluhwein.

  • Zo maak je de rode parelcouscous: zet de laatste 15 minuten van de kooktijd van de stoofpeertjes het bietensap op en kook er de parelcouscous in gedurende 12 minuten. Snijd ondertussen de bietjes in blokjes en stoof deze vijf minuten zachtjes met de granaatappelsiroop en 2 eetlepels water. Giet het bieten-granaatappelstroopje af in een kopje. Giet de parelcouscous af door een zeef boven een pannetje en vang het bietensap op (bewaar dit bietensap om te gebruiken wanneer je later in de week bietjes gaat eten, of drink het als groentesap). Doe de parelcouscous terug in de pan. Roer 4 el extra vergine olijfolie door de gare parelcouscous heen en houd warm.

  • Zo maak je de gegratineerde geitenkaas: ris de tijm van de takjes. Hak de hazelnoten grof in een hakmolentje en rooster ze snel op hoog vuur lichtbruin in een koekenpan zonder boter of olie. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er de plakken geitenkaas op. Beleg de plakken geitenkaas met de gehakte geroosterde hazelnoten, lepel er de honing over en de verse tijm. Zet de plakken 10 minuten in de oven onder de grill tot ze mooi gegratineerd zijn.

  • Opmaak van de borden: snijd de bosuitjes in kleine ringetjes. Zet 4 voorverwarmde borden klaar en verdeel de parelcouscous nonchalant over het midden van de borden. Zet er per bord een gegratineerde plak geitenkaas op en verdeel er wat bietenblokjes langs. Verdeel de stoofpeertjes er mooi omheen en de bosuiringetjes over het hele gerecht. Ris de overige twee takjes tijm en verdeel de blaadjes over de geitenkaasplakken. Lepel wat kookvocht van de bietjes om het geheel heen. Het gerecht is klaar om geserveerd te worden.

 


Meer klassiek met Kerst!

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama