Open menu

Met de voeten tegen het zilte water groeit lamsoor op dijken en in de klei langs de Zeeuwse en Waddenkust. In de zomermaanden bloeit de bloem lavendelblauw, maar al vanaf de lente kunnen wij de jonge bladeren eten. Het woord zal carnivoren aanspreken, maar de bladgroente wordt het meest gegeten door visliefhebbers. Lamsoor wordt namelijk traditioneel kort geblancheerd bij vis geserveerd. De textuur is na blancheren nog enigszins stevig, de smaak is... als een groente uit de zee. Een delicatesse in iedere keuken dus. Vandaag maken we een snelle doordeweekse pasta ermee. Lamsoor gaat nu eens in de hoofdrol in een vegetarisch Italiaans getint gerecht.

voor 4 personen

1 sjalotje
1 grote teen knoflook
100 gram Parmezaanse kaas
olijfolie
300 gram lamsoor (te koop in de groentewinkel, soms de markt en in kustregio’s in de supermarkt)
200-300 gram gedroogde spaghetti
2 el pijnboompitten
200 gram cherrytomaatjes
2 el Taggiasche olijven
zwarte peper

  • Snijd het sjalotje en de knoflook in kleine stukjes. Rasp de Parmezaanse kaas. Breng water aan de kook voor de spaghetti.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan of wokpan. Fruit het uitje op een laag vuur tot het glazig is, voeg dan de knoflook toe.
  • Was de lamsoor en voeg deze toe. Laat op een zacht tot middelhoog vuur gedurende zo'n 5 minuten slinken.
  • Kook ondertussen de spaghetti volgens de verpakking al dente.
  • Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge pan.
  • Als de lamsoor geslonken is, voeg je de cherrytomaatjes en olijven toe. Draai het vuur uit en laat alles samen nog even warm worden. Voeg naar smaak peper toe: zout is niet nodig door de lamsoor, olijven en kaas.
  • Meng het groentemengsel door de spaghetti. Serveer met de Parmezaanse kaas en een scheutje olijfolie.


Lamsoorblad (via Wikimedia/Liné1)

"In de zomermaanden bloeit de bloem lavendelblauw": zeeaster (Aster Tripolium - 'lamsoor'-) in bloei (@Wikimedia/Banangraut)


Meer gerechten met groente uit (de buurt van) de zee!

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama