Open menu

patatas bravas thbPatatas bravas is een pittig Spaans tapasgerecht dat het ook goed doet als bijgerecht bij een hoofdmaaltijd. Ik maakte het voor het eerst op de dames-kookclub waar ik jaren geleden deel van uitmaakte, sindsdien staat het bij ons het geregeld op het menu. Deze keer in combinatie met gevulde portobello's.

Voor 4 personen

voor de portobello's

4 portobello's
3 el olijfolie in een kommetje + 1 el voor het bakken van de vulling
1 vel bakpapier
4 lenteuitjes
1 geperste teen knoflook
1/2  blik donkere linzen met een bite (blik 310 gram)
100 gram fijngehakte walnoten
1 el verse tijm

voor de patatas bravas

voor de saus
1 sjalot
1 geperst teentje knoflook
1 blik tomatenstukjes
1/2 tl sambal oelek
2 el fijngehakte peterselie

voor de aardappelblokjes
1 kilo vastkokende aardappels
peper en zout
3 el olijfolie

voor het knoflooksausje
6 el Griekse yoghurt 10% vet
3 el mayonaise (DL van AH vind ik persoonlijk de lekkerste)
1 geperste teen knoflook
1/2 el limoensap
2 el gehakte peterselie

  • Begin met de portobello's: snij voorzichtig de steeltjes uit de paddestoelen en kwast ze aan beide kanten in met 3 eetlepels olie. Zet ze met de hoed naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze gedurende 15 minuten in een oven op 200 graden
  • Maak ondertussen de saus voor de patatas bravas: snipper de sjalot en hak de knoflook. Fruit op een laag vuurtje in een kleine braadpan. Voeg er na vijf minuten de tomatenstukjes en de sambal bij en laat zachtjes zonder deksel op de pan inkoken tot een dikke saus, dit duurt ongeveer een kwartiertje. Voeg er op het einde van de stooftijd de gehakte peterselie aan toe. Zet het vuur uit wanneer de saus klaar is.
  • Ga nu verder met de aardappelblokjes voor de patatas bravas:  je hoeft de aardappels niet te schillen, maar alleen in blokjes te snijden. Doe de blokjes in een kom en doe er de olijfolie, zout en peper bij. Schud om en wacht tot de baktijd van de portobello's om is. Haal de paddestoelen met een spatel van de bakplaat en leg ze op een werkblad.
  • Stort de aardappelblokjes na de baktijd van de portobello's op dezelfde met bakpapier beklede bakplaat en zet ook deze blokjes in een oven op 200 graden. De baktijd van de blokjes is 35 minuten.
  • Begin tijdens het bakken van de aardappelblokjes met de vulling voor de portobello's - deze moeten de laatste 15 minuten van de baktijd van de aardappelblokjes meegebakken worden.
  • Snij voor de vulling de lente-uitjes in ringetjes en hak je de knoflook fijn, fruit in 1 eetlepel olijfolie op laag vuur. Laat het halve blik linzen uitlekken, voeg bij het lente-uimengsel en warm door op laag vuur. Doe er de tijm en de gehakte walnoten bij en warm nog even door. Vul de portobello's hiermee en plaats de laatste tien minuten bij de aardappelblokjes in de oven. Haal hiervoor met een paar goede ovenhandschoenen de bakplaat uit de oven, schuif de aardappelblokjes aan de kant en plaats de gevulde paddestoelen ernaast. Bak nog tien minuten in een oven van 200 graden.
    In die tien minuten heb je de tijd om je bezig te gaan houden met het sausje: doe de Griekse yoghurt, de mayonaise en het limoen/citroensap in een kommetje samen met de knoflook en peterselie en klop tot een sausje.
  • Tip: verwarm nu vier borden voor door ze in een bak met heel heet water te zetten.
  • Plaats, wanneer de baktijd van de aardappelblokjes en portobello's om is, de gevulde portobello's op de voorverwarmde en afgedroogde borden. Schep de aardappelblokjes door de tomatensaus en zet het vuur even hoog om het geheel goed heet te laten worden. Verdeel de patatas bravas over de borden.

Schep er het sausje bij en serveer met bijvoorbeeld gekookte sperziebonen.

patatas bravas 600px

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama