Open menu

kastanjeraviolikleinKastanjes, veel mensen kopen ze in een opwelling in de dagen rond Kerst, omdat ze denken dat het er bij hoort. Vaak hoor je dat ze een beetje tegenvallen; ze vinden ze melig, weeïg. Ik zou ze daarom zeker niet combineren met spruitjes, al is dat gek genoeg de meest voorkomende combinatie. Persoonlijk vind ik de kastanje erg lekker. Hij heeft inderdaad een wat melige constitutie, maar is ook zoetig en lekker van smaak. Door de kastanjes te stampen met groentebouillon is dat melige niet meer aanwezig en krijg je een heerlijke zoet-hartige puree. Gebruik liever geen room, omdat dat de kastanjepuree erg zwaar maakt. Ik stampte er verder nog geroosterde flespompoen en oude kaas door, wat het tot een heerlijke vulling maakte voor ravioli. De ravioli maakte ik van wontonvelletjes, de kastanjes die ik gebruikte waren vacuüm verpakt en zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

Voor 2 personen als hoofdgerecht:

24 wontonvelletjes (voor stomen en koken, dus niet de wontonvellen die bedoeld zijn om te frituren) te koop bij de Toko
1 kommetje water 
bloem tegen het plakken

Voor de vulling:

250 g flespompoen 
2 el olijfolie
8 blaadjes salie, fijn gesneden
peper en zout
250 g kastanjes vacuüm verpakt (te koop oa bij de Jumbo)
50 g oude kaas, grof geraspt
1/2 dl groentebouillon

Verder nodig: 1 vel bakpapier 

Voor de topping:

250 g blokjes geroosterde pompoenblokjes
50 g oude kaas grof geraspt

Voor de salieboter:

1 flinke hand salie (16 blaadjes), in reepjes
25 g boter  
zeezout

 • Haal twee uur van tevoren het pakje wontonvelletjes uit de vriezer. De overgebleven velletje kun je gerust weer invriezen, er kan niks mee gebeuren. Al is het wel handig om ze, eenmaal ontdooid, even te proportioneren voor de volgende keren.
 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Nu roosteren we de pompoen voor zowel de vulling als de topping, in totaal 500 gram dus. Snij de flespompoen in plakken van een centimeter, tot je ongeveer een pond hebt. Schil de plakken, snijd doormidden, verwijder de zaadlijsten en pitten en snijd ze in blokjes. Doe de blokjes in een kom en hussel om met de olijfolie, salie, peper en zout. Stort ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze twintig minuten in de voorverwarmde oven. 
 • Haal de kastanjes uit de verpakking en doe ze in een kom. Giet er de groentebouillon bij en stamp fijn. Doe er de helft van de pompoenblokjes bij en pureer deze mee. De andere helft van de pompoenblokjes doe je tot gebruik in een magnetronbestendig kommetje en dek deze vast af met magnetronfolie.
 • Roer de grof geraspte oude kaas door de vulling en breng op smaak met peper en zout. Doe er nog wat bouillon bij wanneer je de vulling nog te dik vindt.
 • Voor de ravioli: spreid twaalf velletjes op een met bloem bestoven werkblad (zie foto). Schep er hoopjes van de vulling op. Maak de randjes nat met je vinger (kopje water erbij zetten) en leg er een ander wontonvelletje overheen. Druk goed aan rondom de vulling en steek er met een glaasje een rondje uit.
 • Leg deze rondjes op een met bloem bestoven platte schaal en zorg dat ze elkaar niet raken om aan elkaar plakken te voorkomen. Bedek losjes met huishoudfolie en zet koel weg voor gebruik. 
 • Verwarm twee borden voor door ze in heet water te zetten in de gootsteen.
 • Breng water aan de kook in een grote pan. Laat met behulp van een schuimspaan de ravioli in het kokende water glijden. Kook de ravioli in vier minuten gaar en giet voorzichtig af in een vergiet. 
 • Maak intussen de salieboter: laat de boter langzaam smelten met de salie en het zout.
 • Droog de warme borden af, verdeel over ieder bord zes stuk ravioli. Verwarm intussen de geroosterde pompoenblokjes op vol vermogen in de magnetron. Verdeel de pompoen over de ravioli en lepel er de salieboter over. 

Garneer met de oude kaas en geniet!

kastanjeravioli1

kastanjeravioli2

kastanjeravioli3


Meer zelfgemaakte ravioli!

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama