Open menu

risotto venkel bloemkool thbDeze romige risotto is ideaal op dagen waarop je tegelijkertijd zin hebt in iets Italiaans en bloemkool met een papje. De venkel en salie passen erg goed bij de beetgaar gekookte bloemkool. Dit eenpansgerecht heb je in goed twintig minuten op tafel en met een beetje handigheid heb je de keuken ondertussen ook al opgeruimd. Een doordeweeks doch zeer smakelijk recept dus, waarbij het gebrek aan kleurcontrasten juist aantrekkelijk is. Het decoratieve blaadje salie heb ik daarom bewust achterwege gelaten.

Voor twee personen

150 g arboriorijst (risottorijst)
400 g venkel en bloemkool (elke verhouding is prima)
1 limoen, schil en sap (alternatief: een halve citroen)
bosje verse salie (alternatief: gedroogde oregano of basilicum)
sjalotje of een kleine ui
teentje knoflook
chilipepertje naar smaak
olijfolie
zout
ca. 30 g Italiaanse harde kaas
fikse klont boter (ca. 40 g)

  • Breng ca. 1 liter water aan de kook (waterkoker).
  • Snij het uitje, het pepertje en de salie fijn, rasp de knoflook.
  • Fruit ui, pepertje, salie en knoflook in een scheutje olijfolie op laag vuur (als je gedroogde oregano of basilicum gebruikt, voeg die pas op het eind, samen met limoenschil, boter en harde kaas, toe).
  • Voeg de risottorijst toe, gevolgd door het limoensap (rasp eerst de schil voor de zest en bewaar die voor later gebruik) en roer alles goed door elkaar.
  • Blus af met een scheut water uit de waterkoker en voeg zout naar smaak toe (ik gebruikte ongeveer een halve theelepel).
  • Snij, terwijl de risotto pruttelt, de venkel in fijne reepjes en de bloemkool in (zeer) kleine roosjes. Roer ondertussen regelmatig in de risotto en voeg telkens weer kokend water toe zodra de risotto droog dreigt te koken.
  • Voeg de groente na ca. 10 minuten toe.
  • Kook de risotto met de groente in 10 minuten (in totaal dus 20 minuten) gaar, roer regelmatig en voeg indien nodig water toe (je kunt ondertussen prima alvast beginnen de keuken op te ruimen)
  • Nu is het tijd om de limoenschil, het klontje boter, oregano of basilicum (als je geen verse salie hebt gebruikt) en de geraspte Italiaanse harde kaas toe te voegen. Zet het vuur hoog, roer en meng stevig, ongeveer één minuut lang, tot de risotto romig en gebonden is.

Serveeer meteen, zet zout- en pepermolen op tafel voor de liefhebbers.

risotto venkel bloemkool

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama