Open menu

gnocchi thbGnocchi koop je doorgaans kant-en-klaar in de supermarkt. Dat is lekker makkelijk en het is in de Italiaanse keuken een welkome aanvulling op spaghetti, macaroni en al hun pastabroertjes en -zusjes. Gnocchi wordt traditioneel gemaakt van aardappelpuree vermengd met bloem. Sommige recepten voegen nog een ei toe. Een overgebleven half stronkje broccoli inspireerde mij tot het bedenken van dit recept. Wanneer je ruim bloem klaar hebt staan voor het geval het deeg wat natter uitpakt, dan kan dit recept eigenlijk niet mislukken.

Het is een fijne manier om restjes groente te verwerken, varieer ook eens met courgette, bloemkool etc. Je kunt eventueel een grotere hoeveelheid gnocchi maken en deze (na de kookstap en voor de bakstap) in porties invriezen.

Voor de gnocchi:
50 g aardappel
150 g broccoli (steel + roosjes)
150-175 gram bloem
snuf zout

Voor de tomaten-paprikasaus:
handje cherrytomaten (ca. 125 g)
2 (punt-)paprika’s
1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
1 ui
2 tenen knoflook
gedroogde oregano naar smaak
1 tl gerookt paprikapoeder (zoet)
olijfolie
vega soepballetjes (AH, versafdeling) of andere vegaballetjes naar keuze
verse basilicum

Verder nodig:
Oven (met grillfunctie), koekenpan, kookpan, aardappelstamper

gnocchi pan

Begin met de gnocchi.

  • Snijd roosjes van de broccoli en snijd de stronk van de broccoli in dunne plakjes. Schil de aardappel en snijd ‘m in plakjes.
  • Doe de broccolistronk en aardappel in een pan kokend water (met een snuf zout). Wanneer ze bijna gaar zijn, voeg je de rest van de broccoli toe. Controleer op gaarheid en giet het af.
  • Stamp de broccoli met de aardappel fijn met behulp van een aardappelstamper en laat het geheel wat afkoelen. Je kunt nu eventueel nog extra kruiden toevoegen.
  • Meng de broccoli-aardappelmix beetje bij beetje met de bloem. Dit gaat het handigst door de mix op een werkblad te leggen en er steeds met 1 hand wat bloem over te strooien, terwijl je met de andere hand de bloem door de mix kneedt (zoals je brooddeeg kneedt).
  • Het deeg zal in het begin nat en kleverig aanvoelen. Kneed er zoveel bloem door totdat een samenhangend deeg ontstaat dat niet meer plakt.
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg weg tot gebruik.

Ga verder met de tomaten-paprikasaus.

  • Snij de paprika’s in de lengte doormidden en leg ze in een ovenschaal, met het vel naar beneden.
  • Gril de paprika’s in een op 220 graden op de grillstand voorverwarmde oven totdat de randjes donker beginnen te kleuren (dit kan vrij vlot gaan en verschilt per oven, reken op zo’n circa 10 minuten en controleer tussendoor steeds).
  • Leg een theedoek over de ovenschaal direct waneer je de schaal met de paprika’s uit de oven haalt. Dit zorgt ervoor dat je zo meteen het velletje makkelijker van de paprika’s kunt halen.
  • Snipper ondertussen een ui en bak deze op een laag vuur in een koekenpan met een scheutje olijfolie. Wanneer de ui een beetje zacht wordt, pers je de knoflook en voeg je deze toe. Halveer de cherrytomaatjes en voeg deze ook toe.
  • Haal het velletje van de puntpaprika’s: dit is soms even een prutsklusje. Je kunt hiervoor een lepel of een mesje gebruiken. Het geeft niet als er nog wat vel aan de paprika blijft zitten. Snij de paprika in kleinere stukjes en voeg toe in de pan.
  • Voeg meteen ook de tomatenblokjes, oregano en het gerookt paprikapoeder toe. Roer af en toe door en laat verder pruttelen op een laag vuurtje.

Ga nu verder met de gnocchi.

  • Zet een pan met kokend water klaar op het vuur en voeg een snuf zout toe.
  • Neem het gnocchideeg. Maak lange strengen van het deeg en snijd deze in gnocchistukjes. Er zijn op internet talloze filmpjes en instructies te vinden om met een vork een leuk ribbeltje in de gnocchi te maken. Ik heb dit zelf achterwege gelaten, de gnocchi smaakt er niet minder om en het is best lastig om onder de knie te krijgen.
  • Kook de gnocchi in een aantal kleinere porties circa 2 minuten in het kokende water om ze te garen, schep ze er meteen uit als ze beginnen te drijven. Verzamel de gnocchi op een bord, zorg dat ze niet teveel tegen elkaar aan liggen, want ze zijn nog tamelijk plakkerig.

Afmaken en serveren.

  • Voeg de soepballetjes toe aan de tomaten-paprikasaus en roer even door.
  • Doe tenslotte een royale scheut (olijf)olie in een koekenpan en bak de gnocchi op middelhoog vuur totdat ze een beetje bruin beginnen te kleuren.
  • Leg de gnocchi op het bord en schep de saus er overheen. Garneer royaal met basilicum en zwarte peper uit de molen.

Eet smakelijk!

gnocchi bord

Helen, gastredacteur. In het dagelijks leven ook bezig met eten en fotografeert daarnaast sinds kort graag.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama