Open menu

georges brassensOp 22 oktober 2021 is het honderd jaar geleden dat de Franse chansonnier Georges Brassens werd geboren. Hij zag er zo Frans uit als de Eiffeltoren, maar stamde van een Italiaanse moeder in de zuidelijke havenstad Sète, waar een groot aantal Italiaanse migranten leefde. Zij hadden niet enkel hun taal maar ook hun culinaire gewoonten meegebracht. Om Brassens te eren maken we een zondags familiegerecht, dat in elk gezin wel anders werd klaargemaakt. Hoofdbestanddelen waren pasta, tomatensaus en de al sinds de achttiende eeuw in de Provence bedachte 'alouettes sans tête', onze blinde vinken. Wij maken er een vegetarische versie van, met de al sinds eeuwen in de Hérault verbouwde kikkererwten en bospaddenstoelen, die ook in deze regio te plukken zijn.

voor twee personen

twee vegetarische boomstammetjes *
180 g penne
2 el olijfolie
1 rode piment
2 uien
1 el tomatenconcentraat
een blik tomatenblokjes (400 g)
25 cl rode wijn
2 teentjes knoflook
kruidentuiltje van laurier en tijm
gedroogde basilicum en/of oregano
blikje kikkererwten (80 g)
100 g cantharellen, cèpes, of andere champignons
bladpeterselie
gemalen pecorino of parmigiano

* in België zijn vegetarische boomstammetjes o.a. te krijgen bij Delhaize. In Nederland hebben we ze niet kunnen vinden, een vegetarische gehaktbal is echter een goed alternatief.

  • Verwarm de olijfolie en laat de piment er een minuutje in bakken. Verwijder de piment en laat twee grofgehakte uien in de olie glazig worden.
  • Voeg het tomatenconcentraat toe aan de uien, gevolgd door achtereenvolgens de rode wijn en de tomatenblokjes. Doe er eventueel nog een scheut heet water bij om wat te verdunnen.
  • Plet twee knoflookteentjes en laat die in hun geheel mee koken. Laat alles een halfuurtje sudderen, samen met het kruidentuiltje, de basilicum en oregano.
  • Bak de champignons in wat vetstof gedurende enkele minuten en voeg ze bij de tomatensaus.
  • Voeg tegen het einde ook de uitgelekte kikkererwten toe en naar smaak peper en zout.
  • Verwijder het kruidentuiltje en de knoflookteentjes.
  • Kook intussen de penne volgens gebruiksaanwijzing. Bak intussen ook de boomstammetjes op een laag vuur gedurende een achttal minuten.
  • Voeg de uitgelekte penne met wat kookvocht toe aan de tomatensaus en laat alles even samen opwarmen. Strooi er nog gul fijngehakte peterselie over.

Serveer een boomstammetje per persoon op een bedje van penne met tomatensaus. Ieder strooit wat gemalen kaas erover naar believen.

We zullen nooit weten of Brassens het zou gelust hebben. Ook bij leven loofde deze lieve brombeer eens vriendelijk de keuken van zijn gastvrouw, hoewel het gerecht hem niet beviel. Bij een volgende bezoek werd hem prompt dezelfde bereiding voorgezet.

macaronade

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama