Open menu

ligurische zimino thbIn het begin van de lente maakte ik Provençaalse Barigoule, een groentebouillon die ook als hoofdgerecht kan bereid worden. Een vergelijkbaar Italiaans éénpansgerecht is de Zimino, een van oorsprong Ligurisch en meerbepaald Genuees gerecht, dat een mooi voorbeeld is van de cucina povera, de vegetarische armeluiskeuken. Het is een winterse pot, die traditioneel gemaakt wordt op kerstavond. Naast kikkererwten is snijbiet een geliefd ingrediënt, maar omdat je die laatste niet altijd vindt in een warenhuis maakte ik hem zelf met de ook makkelijker te verwerken gewassen, jonge spinazieblaadjes.

 voor 2 personen

10 g gedroogd eekhoorntjesbrood
1 ui
2 wortelen
2 selderstengels
1 knoflookteentje
een half glas witte wijn
3 el tomatenpassata (of 1 el tomatenconcentraat)
Italiaanse kruiden zoals oregano, rozemarijn, tijm
1/2 l groentebouillon
een blik of bokaal kikkererwten (120 g)
200 g jonge spinazieblaadjes
platte peterselie

  • Week het gedroogd eekhoorntjesbrood in lauwwarm water gedurende een half uur.
  • Snipper de ui grof en snijd de wortelen en selder in schijfjes.
  • Verhit twee eetlepels olijfolie en fruit de uisnippers tot ze glazig zijn. Fruit de gesnipperde knoflook ook nog even mee. Voeg er dan de wortel, selder en eekhoorntjesbrood bij en laat dit gedurende een vijftal minuten stoven.
  • Blus met de wijn, die je laat verdampen en meng er de tomatenpassata of tomatenconcentraat door. Kruid met de Italiaanse kruiden van je voorkeur.
  • Voeg er het water bij waarin de paddenstoelen hebben geweld en zoveel groentebouillon dat alles onder het vocht staat. Laat dit een twintig minuten zachtjes koken.
  • Voeg er enkele minuten voor het einde van de kooktijd de uitgelekte kikkererwten bij.
  • Laat daarna nog een kleine vijf minuten verder pruttelen met de spinazieblaadjes, tot die gaar maar niet volledig geslonken zijn.
  • Kruid eventueel nog bij met peper en zout, bestrooi met wat gehakte peterselie en werk af met een scheut olijfolie als tocco finale.

Lekker met focaccia of ovenaardappelen met rozemarijn en zeezout. Voor de liefhebbers mag er ook nog gemalen Italiaanse kaas over.

ligurische zimino

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama