Open menu

orzo met prei kleinIk ben dol op prei, vooral tijdens de donkere, koudere dagen. Maar hoe maak je hem klaar zonder telkens in herhaling te vallen? Ik wilde dit keer iets anders, dus geen preistamppot. In plaats daarvan maakte ik een eenpansgerecht van orzo en prei. Makkelijk te maken, want je hebt er weinig omkijken naar. Dit troostrijke gerecht kan je serveren met geroosterde groenten of een salade van rode biet. Een zachtgekookt eitje zou ook niet misstaan. Voor een vegan versie gebruik je enkel olie en vervang je de kaas door gistvlokken naar smaak.

Voor 2-3 personen:

2 middelgrote preien
1-2 tenen knoflook
takje verse tijm of 1/2 tl gedroogde tijm
250 g orzo
7,5 dl kokend water
1 groentebouillonblokje (voor 5 dl vocht)
1 tl mosterd
50 g gemalen harde Italiaanse kaas + extra voor bestrooien
boter
olijfolie (optioneel)
peper en zout

  • Maak de prei schoon: was hem grondig, verwijder de wortel en de taaie bladeren. Snij hem doormidden en daarna in fijne reepjes.
  • Doe de prei in een ruime pan met wat boter en eventueel wat olijfolie. Hak de knoflook fijn en voeg hem toe, samen met de tijm. Bak de prei zacht op middelhoog vuur onder regelmatig roeren. Voeg nu de orzo toe en laat deze al roerend kort meebakken.
  • Giet 7,5 dl kokend water in de pan en doe er ook het bouillenblokje bij. Breng het geheel aan de kook en laat zonder deksel op middelhoog vuur zachtjes pruttelen onder regelmatig roeren. Wanneer het water zo goed als volledig opgenomen is, voeg je de mosterd, de gemalen kaas  en een klontje boter toe. Laat nog even koken totdat er bijna geen water mee overblijft.
  • Haal de pan van het vuur, dek af met het deksel en laat nog 10 minuten rusten. Verwijder het takje tijm. Werk af met peper en eventueel nog wat zout.

Dien op met eventueel nog wat extra gemalen kaas. Smakelijk!

orzo met prei

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama