Open menu

Pastitsio kleinPastistio, ook wel pasticcio, is een ovengerecht met pasta afkomstig van het Griekse eiland Corfu. In tegenstelling tot het overgrote deel van het huidige Griekenland was Corfu geen onderdeel van het Ottomaanse rijk, maar een onderdeel van de republiek Venetië. Hiermee kwam ook een sterke culinaire invloed van het Italiaanse schiereiland. Corfu ligt touwens ook nog eens vlakbij de hak van de Italiaanse laars. Voor het gerecht gebruik je traditioneel pastitsio, Griekse buispasta. Alternatief kan je ook bucatini (lange macaroni) nemen of zelfs elleboogjespasta - zolang het maar buisjes zijn. Traditioneel wordt er een gehaktsaus voor de vulling gebruikt, maar dit vervangen we door lekker veel groente. De groentesaus kan je probleemloos de dag ervoor klaarmaken.

Voor ongeveer 6 porties

Voor de groentesaus:

1 ui
1 selderstengel
150 g wortel
1 aubergine
1 teen knoflook
1 tl kaneel
1 tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde oregano
1 laurierblad
1-2 kruidnagels
1,5 dl witte wijn (rood kan ook)
70 g tomatenpuree (1 klein blikje)
5 dl tomatenpassata
1 dl water
1 tl honing (optioneel)
olijfolie
peper en zout

Voor de kaassaus:

70 g boter
70 g bloem
7 dl melk
70 g geraspte kaas (ik gebruikte cheddar)
versgeraspte nootmuskaat
peper en zout
knoflookpoeder (optioneel)

Voor de ovenschotel:

500 g pastitsio (of een andere buizenpasta, zoals bucatini of macaroni)
130 g gemalen kaas (cheddar)
paneermeel
olijfolie
boter ter afwerking

  • Maak eerst de groentesaus. Hak de ui fijn. Maak de wortel en de selder schoon in snij ze in brunoise (in heel kleine blokjes). Bak de ui glazig in een pan met olijfolie. Voeg de wortel en de selderij toe en bak deze 5 minuten mee.
  • Snij de aubergine in blokjes en voeg toe, samen met de kruiden en specerijen en het fijngehakte teentje knoflook. Bak deze 5 minuten mee en voeg dan de wijn toe. 
  • Wanneer de wijn verdampt is, voeg je de tomatenpuree en de passata toe. Doe er ook wat water bij, hooguit een deciliter. Breng de saus aan de kook en laat 45 minuten zachtjes pruttelen met het deksel op de pan, onder af en toe roeren. De saus mag niet te loperig zijn, maar als ze toch te dik wordt voeg je wat water toe. Verwijder het laurierblad. Kruid af met peper, zout en eventueel wat honing.
  • Kook ondertussen de pasta voor de ovenschotel volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat goed uitlekken. In de buisjes kan nog water zitten.
  • Maak nu de kaassaus. Smelt de boter in een sauspannetje. Voeg de bloem toe en bak deze 2 minuten mee onder regelmatig roeren. Voeg beetje bij beetje de melk erbij, al roerend met een garde. Breng aan de kook en laat een minuut doorkoken. Roeg regelmatig. Haal de pan van het vuur en meng er de kaas onder. Werk af met peper, zout, nootmuskaat en eventueel wat knoflookpoeder.
  • Zet de ovenschotel in elkaar. Warm ondertussen de oven voor op 180 graden.
  • Wrijf de bodem van een lasagneschaal in met wat olijfolie. Verdeel hierop de helft van de pasta. Bedek deze met de groentesaus. Leg er dan de rest van de pasta op. Druk goed aan.
  • Giet de kaassaus gelijkmatig over de pasta. Bestrooi met wat paneermeel en daarna met geraspte kaas. Werk af met een paar dotjes boter.
  • Bak de pastitsio 35-40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Laat daarna nog minstens 20 minuten rusten.

Snij in stukken en serveer. Idealiter blijft alles één geheel, maar dat kan wat oefening vergen.

Pastitsio bordje

Pastitsio schaal

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama