Open menu

italiaanse groentepan safran foer thbOp 21 februari is de Joods-Amerikaanse schrijver Jonathan Safran Foer  jarig. Na zijn onderzoek naar ons eetgedrag en de vleesindustrie in Dieren Eten werd hij samen met zijn vrouw en kinderen vegetariër. Omdat eten doorgaans ook een rol in familietradities speelt, zijn zijn beste culinaire herinneringen die aan zijn grootmoeders kip met wortelen. Met zijn broers beschouwde hij zijn grootmoeder vanwege dit eenvoudige gerecht als de beste kok ter wereld. Uit diverse interviews met hem blijkt dat zijn keuze voor vegetarisme niet altijd even vlot verliep. In Oekraïne moest hij ooit vlees met aardappelen bestellen om simpelweg aardappelen te kunnen eten. De duurste aardappel van zijn leven at hij samen met zijn vrouw in een Duits driesterrenrestaurant waar dit de enige vegetarische optie was.

Omdat Safran Foer zegt graag Italiaans te koken, maken we ter ere van zijn verjaardag een eenvoudig Italiaans gerecht met twee cruciale ingrediënten uit zijn culinaire verleden: wortelen en aardappelen. Die laatste gelden in Italië overigens als een groente. Omdat hij niet houdt van nepvlees, voegen we cannellinibonen toe als lekkere proteïnebron. En neen, geen pasta. En ook niet te veel vocht, zodat het niet als een soort minestrone eindigt.

Voor 2 personen

1 ui
2 wortelen
4 aardappelen
1 courgette
2 el olijfolie
1 knoflookteentje
1 chilipepertje
1 tl rozemarijn
1/2 liter groentebouillon
1 tl paprikapoeder
sap van een halve citroen
1 tl bonenkruid
250 g voorgekookte cannellinibonen
6 kerstomaatjes
peterselie

  • Snij de ui in plakken en de wortelen, aardappelen en courgette in grove dobbelstenen.
  • Verwarm de olijfolie en breng hem op smaak met een knoflookteentje, dat je niet te bruin laat worden, en met een chilipepertje.
  • Verwijder het knoflookteentje en het chilipepertje.
  • Fruit de groenten, behalve de courgette, gedurende enkele minuten.
  • Kruid met rozemarijn.
  • Voeg de groentebouillon toe en laat een 20 à 25 minuten pruttelen, af en toe omroerend. 
  • Voeg na een tiental minuten de courgetteblokjes toe, die je kruidt met paprikapoeder.
  • Giet er het sap van een halve citroen bij.
  • Meng enkele minuten voor het einde van de kooktijd de cannellinibonen, bonenkruid en kerstomaatjes met de groentepan.  
  • Bestrooi op het einde de pan gul met gehakte peterselie.

Drink er bijvoorbeeld een frisse droge Pinot Grigio of Verdicchio bij.

italiaanse groentepan safran foer

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama