Open menu

risotto al bergamotto kleinBergamot kennen we voornamelijk als aroma toegevoegd aan earl grey thee of aan parfum. De vrucht zelf is bij ons veel minder bekend. Bergamot is een zure citrusvrucht die lijkt op een citroen, maar ze is groter en ronder. De geur gaat meer richting pomelo. De productie is voor een groot deel beperkt tot de regio Reggio di Calabria, de punt van de Italiaanse laars. De vrucht is te verkrijgen van oktober tot ongeveer eind maart, volgens een Italiaanse website. Zelf vond ik de bergamot bij een goede keten van biomarkten in Brussel. Bij mijn zoektocht naar recepten vond ik een heel eenvoudige risotto met bergamot. Het gerecht is zo recht voor de raap dat er nauwelijks variaties zijn in de receptuur, maar door zijn eenvoud is deze risotto bijzonder  lekker.

In Italië is risotto een primo piatto, een voorgerecht, maar je kan hem ook geven als hoofdgerecht met een salade of met bijvoorbeeld een spinaziegerecht.

Voor 4 personen als voor- of bijgerecht

sap en rasp van 1 bergamot
1 niet al te grote ui
360 g risottorijst
1 l groentebouillon (1 l water + 1.5 bouillonblokje)
40 g gemalen harde Italiaanse kaas
20 g boter
peper
olijfolie om te bakken

  • Rasp de bergamot en pers ze uit - in deze volgorde, want andersom is vrij onhandig. Zorg dat je bij het raspen het bittere wit van de schil niet meeneemt.
  • Snij de ui fijn en bak ze glazig in flink wat olijfolie.
  • Maak intussen ook de groentebouillon, want die moet kokend heet klaarstaan. Ik gebruikte anderhalf bouillonblokje in plaats van twee, om te verhinderen dat de smaak overheerst.
  • Voeg de rijst toe, laat al roerend een minuutje meebakken. Voeg dan het bergamotsap toe en laat deze kort inkoken onder stevig roeren.
  • Neem de kokend hete bouillon en voeg een pollepel toe, laat inkoken onder regelmatig roeren en voeg opnieuw een pollepel toe. De bouillon moet heet zijn, zodat de risotto-in-wording niet stopt met koken. Het duurt een kwartier of iets voordat de bouillon opgenomen is en de rijst gaar is: het vocht moet opgenomen zijn zonder dat de risotto gortdroog wordt.
  • Haal de risotto van het vuur. Roer de gemalen harde kaas en de boter door de risotto. Werk af met vers gemalen peper. Zout toevoegen is normaal gezien niet meer nodig.
  • Meng tot slot de bergamotrasp door de risotto. Hou eventueel een beetje apart voor de afwerking.

Serveer meteen.

risotto al bergamotto

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama