Open menu

gnocchiDie knollen, kolen, stampotten en ander wintervoedsel zijn best leuk, maar na 3 maanden winter zijn we toe aan iets zonnigers? Hoe doen ze dat in Italie eigenlijk? Vegatopia verdiept zich deze week in de Italiaanse winterkeuken, en die blijkt een stuk zonniger dan de Nederlandse. Vandaag: Romeinse gnocchi.

Deze gnocchi is anders dan de aardappelgnocchi die je kant in klaar in de supermarkt kunt kopen. Romeinse gnocchi wordt gemaakt met griesmeel. Italiaans griesmeel kun je in delicatessenwinkeltjes vinden onder de naam Semolina di grano duro.

Romeinse gnocchi
voor 4-6 personen

  • 125 g Italiaans fijn griesmeel (Semolina di grano duro)
  • 0,5 l melk
  • 75 g boter
  • 50 g parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 eierdooier
  • nootmuskaat
  • zout, peper

Breng de melk aan de kook met een halve theelepel zout, wat peper en nootmuskaat. Als de melk kookt de griesmeel beetje voor beetje toevoegen en blijven roeren en de eidooier en de helft van de boter ook toevoegen. Roer nog 3 minuten door.

Stort het griesmeel op een met bakpapier beklede bakblik. Leg op de plak ook weer bakpapier op en druk fijn zodat het een platte plak van een centimeter dik wordt.

Steek er met een vormpje of een wijnglas rondjes uit. Druk de restjes weer fijn tot een plak en steek daar ook weer rondjes uit.

Leg de rondjes in een ovenschaal en doe de rest van de boter en de kaas erover. 25 minuten bakken in de oven op 200 graden.

Lekker met een winterse salade.Meer!
Links naar andere artikelen over gnocchi:

Aardappel gnocchi maken
Gnocchi met hete courgette
Filmpje hoe je gnocchi maakt
Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama