Open menu

roti_thbRoti is zeker een van de meest bekende gerechten uit de Surinaams-Hindoestaanse keuken. Als mensen horen dat ik uit Suriname afkomstig ben, vragen ze mij 9 op de 10 keer wanneer ze een keertje roti bij me mogen eten.

Hoewel in Nederland en Suriname men met roti het hele gerecht bedoelt, heet alleen de pannenkoek eigenlijk roti en het is volgens Wikipedia de algemene benaming voor alle vormen van brood in grote delen van India, Pakistan, Maleisië en Indonesië.

Zelf roti maken is zeker niet het meest makkelijke recept ooit en ik zal jullie er daarom niet mee lastig vallen. Ik maak de roti-pannenkoek ook zelden zelf. Meestal koop ik in de toko of de tropische winkel de roti's van Kries, maar ongetwijfeld zijn er ook andere lekkere merken. Mijn favoriete groente bij roti is niet kousenband maar pompoen. Op de een of andere manier gaan die twee zo goed samen!

Drink bij deze maaltijd ook een ijskoude cola en je waant je in Suriname. Overigens hoor je roti standaard te kopen bij een Hindoestaan, want roti kopen bij een Chinees is gewoon not done.

Roti met pompoen en eiercurry

voor de pompoen
olie
1 ui, fijngesneden
kerrie masala, verkrijgbaar bij de toko (van de supermarkt vind ik te laf)
1 teen knoflook, geperst
250 gram pompoen, geschild en ontdaan van pitten
zout
zwarte peper
suiker (optioneel)

Fruit in een pan op matig vuur de ui en voeg daarna de knoflook toe. Voeg hieraan één of twee eetelepels kerrie massala aan toe en bak zachtjes op laag vuur en roer ondertussen alles constant door om te voorkomen dat het gaat aanbranden. Voeg na drie minuten de pompoen toe, meng met de kerrie masala en het knoflook-uienmengsel en laat het twee tot drie minuten bakken. Voeg daar een half glas water aan toe en laat zachtjes gaarkoken totdat het vocht is verdampt. Maak de pompoen af op smaak met zout, zwarte peper en eventueel suiker.

voor de eiercurry
4 eieren
olie
1 ui, fijngesneden
1 teen knoflook, geperst
1-2 el kerrie masala
chilipoeder/ Madame Jeanet peper (afhankelijk van hoe pittig jij het wilt hebben)
zout
zwarte peper
verse koriander (optioneel)

Kook de eieren hard, laat ze schrikken onder een koude kraan en pel ze. Verhit dan olie in een wok en bak de eieren rondom bruin. Haal dan de eieren uit de wok en bak de ui en knoflook in de olie. Voeg daar de kerrie masala aan toe en bak op een laag vuur. Voorkom wederom dat het geheel aanbrandt door constant te roeren. Voeg de eieren hier aan toe, laat ze even meebakken en giet tenslotte een kopje lauwwarm water in de wok. Laat het geheel zachtjes koken en maak af op smaak met zout en peper en doe een hele peper in de pan of een eetlepel chilipoeder als je het lekker pittig wilt.

Leg de roti plaat open op een bord en verwarm het maximaal een minuut in de magnetron. Schep dan de pompoen en eieren op de roti en smullen maar!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama