Open menu

spaanse tortilla thbHet is een topper op borrels: de Spaanse aardappeltortilla. En hij is de schrik van veel koks, want je moet hem omdraaien en dat durft niet iedereen. Maar met oefenen-oefenen-oefenen moet dat best lukken. Het lukt mij ook en het is nou niet zo dat ik zo enorm handig ben.

Even voor de duidelijkheid: we hebben het dus over een aardappelomelet, niet over zo'n Mexicaanse wrap. Vroeg of laat moet de tortilla omgedraaid worden. Wat helpt bij de omkeer-angst, is om je tortilla in een wat kleinere pan te bakken. Dan hoef je namelijk een minder groot oppervlak om te draaien, wat de kans op breken verkleint, en een kleinere pan en tortilla zijn bovendien minder zwaar.

Ik maak mijn tortilla bij voorkeur een dag van te voren. Na een nachtje koelkast smaakt de tortilla om één of andere reden nog lekkerder. Haal hem wel tijdig uit de koelkast, want een ijskoude tortilla is niet lekker. Je kunt hem makkelijk meeslepen naar feestjes, picnicks en tochtjes op een bootje. Jaarrond is 'ie lekker, dus ook bij nieuwjaarsfeestjes waar iedereen wordt geacht iets mee te nemen komt hij goed van pas. En je kunt natuurlijk variëren: voeg eens (rode of gewone) ui, feta of paprika toe, of vervang de aardappels door zoete aardappels.

spaanse tortilla

Spaanse aardappeltortilla (tortilla con patatas)

Voor vier personen, of voor meer als onderdeel van een hapjesbuffet
4 eieren
400 g aardappels
zout en peper
flinke scheut zonnebloemolie

en een koekenpan van 20 cm waar je een deksel bij hebt (maar dat mag ook een deksel van een andere pan zijn, als 'ie maar past)

  • Schil de aardappels en snij ze in dunne plakken, wat dikker dan een euro.
  • Verhit de olie op matig vuur in een koekenpan, voeg de aardappels toe, en laat de aardappels garen op het matige vuur. Schep ze af en toe om. De aardappels moeten niet bruin worden, als dat wel gebeurt, staat je vuur te hoog. Na een minuut of 15 zijn de aardappels gaar, bestrooi goed met zout en peper.
  • Roer de eieren los in een grote kom en voeg de aardappels toe. Het is niet erg dat wat olie uit de pan mee komt. Roer het mengsel door. Verhit de pan op redelijk vuur, doe eventueel een klein scheutje olie in de pan als er helemaal geen olie meer in zit en giet het eimengsel in de pan. Doe een deksel op de pan en bak tien minuten. Zet na een minuut of drie bakken het vuur wat lager, want je wilt niet dat de onderkant aanbakt.
  • Na ongeveer tien minuten is de bovenkant gestold. Haal de pan van het vuur. Leg een bord op de pan, keer de pan om zodat de tortilla op het bord glijdt en laat de tortilla van het bord weer terug de pan in glijden. Doe ovenhandschoenen aan als je dit eng vindt. Kijk even op dit filmpje op 7.20 minuten als je de uitleg niet snapt.      
  • Bak de andere kant van de tortilla nog zeven minuten, zonder deksel op de pan.


 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

the Kitchenary

horecarama