khachapuri thbAls er één typisch Georgisch gerecht is, dan is het wel khachapuri: kaasbrood. Het wordt bij zo'n beetje elke maaltijd gegeten, en het kan alle vormen aannemen, van een simpele tosti tot een bladerdeegflapje met kaas erin tot enorme bouwwerken van brood, kaas, eieren en wat je er nog meer bij kunt bedenken. De Georgiërs weten ook heus wel wat een pizza is: pizza is de Italiaanse variant op khachapuri.

Het deeg voor de khachapuri kun je prima een dag van tevoren maken. In de khachapuri moet uiteraard idealiter Georgische kaas, maar die is natuurlijk buiten Georgië nauwelijks te krijgen. In dit recept gebruiken we een mengsel van een aantal soorten kaas, die samen de zachtheid, smaak en smelterigheid van de Georgische kaas aardig benaderen, maar maak gerust je eigen vulling. Een Georgiër zal ook als je er Leidse kaas instopt, een khachapuri herkennen!

Voor het deeg:
250 g dikke Turkse of Griekse yoghurt, of 200 g gewone
1 ei
25 g zachte boter
400 g bloem
1/2 tl zout
1 tl bakpoeder

Voor de vulling:
150 gr ricotta
250 gr zachte feta
100 gr mozzarella
1 ei

Maak eerst het deeg:

  • Kluts yoghurt, ei en boter door elkaar. Meng er driekwart van de bloem, zout en bakpoeder doorheen. Roer het goed door elkaar. Keed daarna beetje bij beetje de rest van de bloem er doorheen, tot je deeg niet meer plakt. Het kan zijn dat je niet alle bloem nodig hebt, maar soms heb je ook iets meer nodig.
  • Stop het deeg in een koelkastbakje en laat minstens een uur uitrusten. Een dag kan ook prima.

De vulling:

  • Breek het ei boven een kopje en kluts het.
  • Verkruimel de kazen boven een kom en roer er de helft van het ei door. Bewaar de andere helft van het ei.

De Khachapuri maken:

  • Haal het deeg uit de koelkast. Neem een kwart ervan en rol het uit op een stuk bakpapier. Probeer het zo groot en zo dun mogelijk uit te rollen, maar zorg wel dat je geen gaten krijgt.
  • Verdeel de helft van het kaas-eimengsel over de deegplak.
  • Neem nog een kwart van het deeg en rol het even groot uit op een tweede stuk bakpapier. Als het even groot is als de al half-belegde khachapuri, leg je het geheel er voorzichtig bovenop en pel je het bakpapier er vanaf. Dit is een beetje geklooi, maar het lukt echt!
  • Vouw de randjes mooi om. Zorg dat er in de bovenkant van de khachapuri geen gaatjes zitten, houd eventueel een beetje deeg achter de hand om de boel mee dicht te plakken.
  • Smeer de bovenkant in met de helft van het geklutste ei dat je nog over hebt.
  • Maak er zo nog eentje.

Je kunt de khachapuri rustig een paar uur van tevoren in elkaar zetten. Als je er klaar voor bent, verwarm je de oven voor op 200 graden en bak je ze in twintig minuten gaar en goudbruin. Je kunt ze eventueel ook van tevoren bakken en op het moment supreme even opwarmen in de oven. Koude khachapuri is lekker, maar warm is het nog beter. Tijdens het bakken gebeurt er iets wonderlijks: eventuele reparaties worden onzichtbaar, oneffenheden verdwijnen en een beetje klunzig uitziend brood verandert in een beeldschoon, überprofi uitziende khachapuri. Leuk!

khachapuri

Vaak gelezen

Plantaardige pizza met pulled jackfruit en hummussaus
Ik maakte deze pizza’s omdat ik een aardige hoeveelheid jackfruit over had van de vorige dag....
Stevige burrito's met bonen en rijst
Wraps zijn al een aantal jaren niet meer weg te denken uit de fastfoodrestaurants. Je vindt ze in...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter