Open menu

baghrirBaghrir (بغرير) is een soort dun pannenkoekje. Door de gist en de bakpoeder ontstaan er ‘duizend gaten’ in de pannenkoek. In Marokko wordt baghrir bij het ontbijt, ’s middags bij de thee of bij een feestelijke gelegenheid gegeten. Net als onze pannenkoeken worden ze naar smaak met boter, honing of suiker belegd. Ze zijn ook heel lekker met jam.

Een goede koekenpan is wel een vereiste. Vaak hebben Marokkaanse vrouwen hun koekenpan speciaal voor baghrir gereserveerd om te voorkomen dat er iemand anders een ei in bakt. 

Ingrediënten (voor 10 stuks)
500 g fijn griesmeel
50 g bloem
1 zakje gedroogde gist
2 zakjes bakpoeder
1 l lauw water

  • Doe het griesmeel, de bloem, de gist en de bakpoeder in een grote kom. Voeg het water toe en meng alles met een mixer totdat er een stroperig beslag ontstaat. Dek het beslag af en laat ongeveer 30 minuten rusten. De oppervlakte van het beslag moet schuimig worden.
  • Verwarm een koekenpan met antiaanbaklaag. Roer het beslag nogmaals goed door en giet een volle opscheplepel beslag in de pan. Spreid het beslag gelijkmatig uit over de oppervlakte van de pan. Bak op een zacht vuur totdat er gaatjes verschijning in de pannenkoek.
  • Leg de gare pannenkoek met de gladde kant naar beneden op een schone theedoek. Bak de volgende pannenkoek en leg deze weer op een schone theedoek. Zolang de baghrir niet koud is, kun je ze niet op elkaar leggen omdat ze dan aan elkaar kleven.
  • Als alle pannenkoeken afgekoeld zijn, kun je als een grote stapel serveren.

baghrir
foto door Abdou W.

 

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama