Open menu

fritelle thbEen paar weken terug waren we in Süd Tirol in het noorden van Italië. Een prachtige streek voor wie van lekker eten en de ongerepte natuur houdt. De keuken is een mix van verfijnd en eerlijk, boers eten, met invloeden uit Oostenrijk en Italië. Ik at er deze heerlijke frittelle, hartige pannenkoekjes van sperziebonen, een supergerechtje voor de overvloed aan sperzieboontjes die je nu in de winkel en de moestuin vindt!

Je kunt er overigens allerlei seizoensgroenten in verwerken, probeer komende winter ook eens met aardpeer of pastinaak.

voor 6 à 7 pannenkoekjes - als borrelhapje of voorafje voor 2 à 3 personen

200 g verse sperzieboontjes
100 g mascarpone
het geel van 1 ei van een blije kip
25 g harde geitenkaas*)
1/2 sjalot
10 g tarwebloem
1 el olijfolie
zonnebloemolie om te frituren
zout en peper
paar takjes platte peterselie

*) ga eens op kaasjacht bij wat boerderijen in je buurt. Ook in en rond de steden in NL en BE is veel lekkers te vinden en kun je de boer vragen hoe de kaas is gemaakt, bijvoorbeeld of er dierlijk of plantaardig stremsel voor is gebruikt.

  • Was de boontjes en snij er de harde uiteinden met een scherp mes vanaf. Snijd in kleine stukjes van circa drie centimeter. Kook de boontjes in wat water in vijftien minuten beetgaar en laat ze in een vergiet uitlekken.
  • Rasp de geitenkaas en hak de sjalot fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de sjalot glazig. Voeg de boontjes toe en meng goed. Zet apart.
  • Meng de mascarpone met het eigeel en de kaas tot een smeuïg geheel. Voeg de bloem toe en meng goed en roer er daarna voorzichtig de boontjes door. Proef en breng op smaak met zout en vers gemalen peper.
  • Verhit een laagje zonnebloemolie in een koekenpan. Als het vet heet is, laat je er met twee eetlepels wat hoopjes van het deeg in glijden. Bak de frittelle ongeveer vijf minuten op middelhoog vuur aan elke kant, of tot ze mooi goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met wat fijngehakte platte peterselie erover.

fritelle

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama