Open menu

Toen ik een foto van deze pizza op Twitter deelde met de melding ‘far from #guiltypleasure pizza’, kreeg ik gelijk de nodige reactie. Hoezo ‘guilty pleasure’? Een pizza is juist ‘gewoon ontzettend lekker’. En dat is het natuurlijk ook en déze pizza zéker.  Mijn opmerking kwam echter uit iets anders voort. De avond ervoor hadden we het in Radio Culinair (@ SRC.FM) over ‘verboden vruchten’ en ‘guilty pleasures’ en ik vertelde over één van mijn guilty pleasures: het restje pizza van de vorige avond als ontbijt. Met deze pizza kan dat zonder schuldgevoel. De bodem is gemaakt met yoghurt en ook de toppings zijn verantwoord. En eerlijk, gezond is alleen maar leuk als het ook lekker is, toch?

voor 4 personen of 4 eenpersoonspizza’s

Voor het deeg:

1 el (= een half zakje) gedroogde gist
2 el handwarm water
1 volle tl honing
500 g patent tarwebloem + wat extra voor bestrooien
grof gemalen zeezout naar smaak
½ tl gemalen knoflook
300 g Skyr (= yoghurt geschikt voor vegetariërs)
3 el olijfolie

Voor de pizzasaus:

140 g tomatenpuree
1 el gedroogde oregano
grof gemalen peper en zeezout naar smaak

Voor de topping:

400 g spinazie (vers)
200 g zachte geitenkaas (zie onze kaaslijst voor vegetarisch gestremde kazen)

Zo maak je de bodem:
  • Meng het gist met het handwarm water, de honing en een theelepel bloem. Roer het even door en wacht tot er bubbeltjes verschijnen en het in volume verdubbelt.
  • Meng ondertussen de bloem met het zout en gemalen knoflook. Maak een kuiltje in het bloemmengsel. Giet het gistmengsel in het kuiltje, dek af met wat bloem en wacht tot het gistpapje er doorheen breekt (het bloemmengsel ‘scheurt’ als het ware).
  • Voeg nu (in gedeelten!) de skyr en de olijfolie toe en kneed het deeg vlug door tot een mooie en elastische bol die niet meer plakt. Voeg zo nodig nog iets skyr of bloem toe.
  • Leg de bol deeg in een kom, bestrooi met wat bloem en dek de kom af met een theedoek. Laat het deeg op een warme, tochtvrije plaats minimaal een half uur rijzen. (Dit deeg rijst minder luchtig dan deeg zonder yoghurt.)
  • Verwarm de oven bijtijds voor op 250°C (pizza of intensief functie als je oven daarover beschikt).
  • Verwarm een pizzasteen in de oven.*
Maak de pizzasaus en de topping:
  • Meng ondertussen alle ingrediënten voor de pizzasaus.
  • Blancheer de spinazie 1 minuut in kokend water (of doe de spinazie in een vergiet en overgiet het met kokend water) en laat het goed uitlekken. Knijp overtollig vocht goed uit de spinazie voor je de pizza er mee bedekt.
Maak je pizza af:
  • Bestrooi het werkblad met wat bloem. Verdeel het pizzadeeg in 4 porties en rol elk uit tot een pizza.
  • Bedek elke pizza met de bolle kant van een lepel met wat saus maar houd de randen vrij. Verdeel de spinazie en de zachte geitenkaas over de saus.
  • Bak de pizza op de pizzasteen* in de voorverwarmde oven in 12-15 minuten bruin en krokant.
  • Schuif de pizza voorzichtig uit de oven, snijd deze in punten en geniet!

Tips:

  • *Geen pizzasteen? Draai een bakplaat om met de ‘bolle’ kant naar boven en verwarm deze voor in de oven. Bak de pizza op de ‘bolle’ kant.
  • Kun je niet alle 4 de pizza’s ineens kwijt in de oven, bak ze dan achter elkaar. Houd er rekening mee dat de laatste pizza meestal wat sneller klaar is dan de eerste.
    Natuurlijk kun je ook één grote pizza bakken waar iedereen van mee eet.

Larisse, gastredacteur, als culinair inspirator inspireer ik iedereen om te genieten van heerlijk koken & eten, zelfs als je 'niets' kunt eten. #vrijvanveel inspiratie nodig bij voedselovergevoeligheid? I'm your girl!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama