Open menu

pizza jackfruit thbIk maakte deze pizza’s omdat ik een aardige hoeveelheid jackfruit over had van de vorige dag. En jammie, dat smaakte supergoed! Voor het maken van pizza’s gebruik ik altijd het recept van Eelco. Supermakkelijk en ont-zet-tend lekker! Je kunt het deeg ruim van tevoren maken en als je over hebt, blijft het ook zeker nog een dag of twee gewikkeld in huishoudfolie in de koelkast goed.  Tip: trakteer je zelf op een pizzasteen. Dit maakt je pizza lekker krokant en het tilt je pizza-skills natuurlijk naar een hoger niveau. Ik bak de pizza’s één voor één op de pizzasteen.

Voor de basis:
1x Eelco’s pizzadeeg + tomatensaus

Voor het jackfruit:
2 blikken young jackfruit (Fair Trade is een fijn merk, deze is ongezoet)
2 middelgrote uien
olijfolie om in te bakken
2 tenen knoflook
kneepje srirachasaus naar smaak
3-4 el barbecuesaus
2 tl komijnpoeder
gerookt paprikapoeder (naar smaak)
1-2 tl liquid smoke (optioneel)
zout en peper naar smaak

Voor het sausje:
½ bakje hummus
2 el citroensap (uit een flesje volstaat prima)
1-2 el water

Verder nog lekker en handig:
rucola
oregano
extra vierge olijfolie
bakpapier

  • Verwarm de oven voor op 250°C. Als je een pizzasteen hebt, leg deze dan in de oven zodat deze ook heet wordt.
  • Pel de ui en snijd in smalle parten (zodat je een soort repen krijgt). Doe de olijfolie in een koekenpan en bak de uien zacht op laag-middelhoog vuur.
  • Laat de blikken jackfruit in een zeef of vergiet uitlekken en doe ze vervolgens in een grote mengkom. Knijp het jackfruit met je handen fijn en pluk het een beetje uit elkaar (het ‘pulled-effect’). Breng op smaak met de overige ingrediënten (knoflook t/m peper). Ik hou van een beetje pittig en rokerig, maar kruid het vooral zoals je het zelf lekker vindt.
  • Voeg het jackfruitmengsel toe aan de pan met uien en bak het geheel een minuut of 20 op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Als het een beetje droog wordt, voeg je tijdens het bakken een paar eetlepels water toe.
  • In de tussentijd maak je het sausje. Meng hiervoor de ingrediënten door elkaar. Ingewikkelder is het niet.
  • Wanneer het jackfruit klaar is, kun je gaan beginnen met het maken van de pizza. Ik hou zelf erg van een dunne bodem en maak uit het recept van Eelco 3 pizza’s, maar maak de bodem natuurlijk precies zo dik als je zelf lekker vindt. Rol het deeg uit tot het formaat van je voorkeur en leg deze op het bakpapier.
  • Doe de tomatensaus op de bodem en beleg ‘m vervolgens met jackfruitmengsel. Handig is om nu de pizza met het bakpapier op een snijplank of groot bord te schuiven en vervolgens met bakpapier en al op de pizzasteen in de oven te leggen.
  • Bak de pizza ca 5-10 minuten (afhankelijk van de sterkte van je oven) totdat de jackfruit begint te kleuren en de randen goudbruin zijn.
  • Schuif de pizza met bakpapier op een pizzabord, trek het bakpapier er onder vandaan. Verdeel een paar eetlepels van de hummussaus over de pizza, bestrooi met wat oregano.
  • Besprenkel de pizza met wat extra vierge olijfolie (vooral de deegranden) en verdeel er tot slot een handje rucola over.

Eet smakelijk!

Tip: wanneer je jackfruit overhoudt, dan smaakt dit de volgende dag ook erg fijn als lunch in een wrap met wat frisse salade.

pizza jackfruit

Helen, gastredacteur. In het dagelijks leven ook bezig met eten en fotografeert daarnaast sinds kort graag.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama