Open menu

Toen we op reis waren in Japan, kregen we voortdurend aubergines. Gebakken, gefrituurd, gestoomd, ingemaakt: de Japanners zijn er dol op. Wij vonden de zachte aubergines in een zoetig sausje het lekkerst. Maar hoe maak je die?

Er zitten wel wat ingrediënten in die je alleen bij de toko (of een goedgesorteerde biologische winkel) kunt kopen, maar dit recept is het aanschaffen wel waard.

Bijgerecht voor 2 personen

1 middelgrote aubergine, in dikke schijven van 2 cm
100 ml water
1 el gedroogde wakame (of een stukje kombu)*
1/2 gedroogde shitake*
15 g suiker
25 ml (Japanse) sojasaus
50 ml mirin

* eventueel vervangen door 1/6 blokje paddestoelenbouillon

Kook het water. Doe over in een kom en leg de wakame en shitake erin, laat minimaal een uur trekken.

Verhit een grilpan, en gril beide kanten van de aubergines (de aubergines worden niet door en door gegrild omdat de plakken zo dik zijn, maar dat hoeft ook niet). Zorg wel ervoor dat de aubergines niet aanfikken, da's niet lekker, dus de grilpan niet op te hoog vuur zetten.

Meng alle ingrediënten behalve de aubergines met elkaar, doe over in een steelpan, voeg de aubergines toe en verhit op redelijk hoog vuur (het mag wel een beetje pruttelen maar niet heftig koken). Laat gedurende 20 minuten de aubergines garen in de saus, keer de aubergines ongeveer elke 2 minuten om. De saus kookt wat in.

Serveer warm of lauw met een beetje saus. Na een nachtje in de koelkast (in de saus) ook nog heel lekker.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama