Open menu

Op Thaise straathoeken vind je verkopers van pad thai: een snel roergebakken noedelgerecht met taugé, tofu, ei, een lekkere tamarindesaus en limoen. Dat willen we ook thuis kunnen maken.

Pad thai kook je een beetje op gevoel en daarom duurde het even voordat ik mijn eigen pad thai-recept had opgeschreven. Mijn recept is losjes gebaseerd op het recept van de Thaise Pim Techamuanvivit, die een uitstekende pad thai-handleiding op haar site heeft staan. Om pad thai te maken moet je wel even langs de toko, want de supermarkt verkoopt de meeste ingrediënten die je nodig hebt niet.

De Thai maken in hun keuken veelvuldig gebruik van vissaus. Ik gebruik altijd golden mountain sauce in plaats hiervoor, dat is een zoutige, lichte sojasaus die je in goed gesorteerde toko's kunt krijgen. Als je die niet kunt vinden of niet wilt kopen kun je ook een andere lichte sojasaus nemen.
Ik hou ervan als mijn pad thai flink pittig is en in plaats van poeder van chilipeper gebruik ik, zeer onthais, gochujang, Koreaanse rode peperpasta. De gochujang geeft je saus bovendien wat meer volume. 
Verder heb ik jaren naar goede tamarinde gezocht. Ik had eerst een merk tamarindepasta dat altijd ging gisten, daarna gebruikte ik blokken tamarinde waarbij de ‘stenen’ die er in zaten me tot wanhoop dreven en nu gebruik ik tot grote tevredenheid tamarindepasta van een merk dat, ik kan er ook niets aan doen, Cock Brand heet.
De noedels die je voor pad thai gebruikt zijn rijstnoedels. Ze komen in verschillende diktes, ik gebruik die van 5 mm dik.
Ik doe er ook nog plakjes ingemaakte radijs door. In de toko vind je deze ingemaakte langwerpige radijsjes in glazen potjes. Het is niet traditioneel (de radijzen zijn Chinees, niet Thais), en je kunt de radijzen ook weglaten, maar ik vind dat het gerecht er een fris accent door krijgt.

padthaiPad Thai

voor 2 personen
180 g rijstnoedels, 5 mm dik
40 g pinda’s, grofgehakt (ik gebruik het liefst ongeroosterde die ik zelf kort rooster)
2 eieren
200 g taugé, heel goed gewassen
50 ml tamarindeconcentraat
50 ml golden mountain sauce (of andere lichte sojasaus) (zie uitleg boven)
1 el gochujang chilipasta, of poeder van chilipeper (zie uitleg boven)
20 – 25 g gula djawa, fijngehakt (of bruine basterdsuiker)
2 lenteuien, in ringetjes
1 limoen, in partjes
1 teen knoflook, fijngehakt
150 g tofu, in kleine blokjes
optioneel: 3 of 4 Chinese ingemaakte radijzen, in plakjes (zie uitleg boven)
wat zonnebloemolie

 • Leg de noedels in een ovenschaal of andere schaal met opstaande rand. Giet er zoveel koud water over dat de noedels onder staan. Laat 40 minuten staan. De noedels zijn dan nog hard, maar je kunt ze net doorbijten. Laat niet langer staan, dan worden de noedels dadelijk in de wok papperig. Giet de noedels na die 40 minuten af in een vergiet en droog een beetje af met een theedoek.
 • Zet een steelpan op redelijk hoog vuur en doe daar de tamarinde, golden mountain sauce, chilipasta en gula djawa in. Laat de gula djawa terwijl je roert oplossen. De saus gaat bubbelen, draai het vuur lager, laat de saus nog even opstaan en proef dan of je de saus zo goed vindt of zouter, zoeter, zuurder of scherper wilt en breng op smaak. Zet de saus weg.
 • Zorg dat de rest van de ingrediënten nu allemaal gesneden klaar staan en breek de eieren alvast in een bakje. Dadelijk moet alles razendsnel in de wok en je hebt dan geen tijd om nog uitgebreid ingrediënten te staan snijden.
 • Zet een wok op het hoogste vuur dat je hebt. Als de wok heet is voeg je een laagje olie dat de bodem bedekt toe. Wacht 5 seconden en voeg de tofu toe. Bak terwijl je roert een minuut of 5 tot de tofu wat begint te kleuren en wat harder wordt.
 • Voeg nu de noedels toe. De noedels hebben de neiging aan elkaar te plakken, ik gebruik een pastatang om dat te voorkomen; twee vorken zouden ook moeten werken.
 • Voeg ook iets meer dan de helft van de saus toe. Goed roeren.
 • Binnen een minuut of 3 is zijn de noedels al dente (proef even).
 • Schuif dan de wok een eindje op; zo dat een zijkant niet meer helemaal onder het vuur staat. Schuif je noedels naar die kant, giet een beetje olie op de kant die nog wel onder het vuur staat en giet daar weer de eieren op.
 • Wacht 30 seconden en meng het eiermengsel dan heftig door de noedels, voeg de rest van de saus toe, voeg de tauge toe, roer goed tot de tauge een beetje gaar is en voeg nu de radijzen, de lenteui en de pinda´s toe.
 • Roer goed en serveer dan met limoenpartjes.
 • Lekker met een (Thaise) wortelsalade.
Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama