Open menu

oosterse noedels thbZin in een Oosters fusionfeestje van groentes, basilicum en Japanse chips? Dit recept komt uit het door ons met vier sterren besproken kookboek Puur Plantaardig.

Als je geen gearomatiseerde wokolie hebt, fruit dan een teen knoflook erbij.

Ingrediënten
Voor 5-6 personen

500 g rijstmie of andere mie
200 g peultjes
1 grote stronk broccoli, in roosjes
3 el sojasaus
3 el zonnebloemolie
4 velletjes nori zeewier (zie onder voor norichips)
2-3 el wokolie (gearomatiseerd)
1 el bruine suiker
1 limoen
150 g shii-take paddenstoelen
verse (Thaise of gewone) basilicum
50 g gezouten cashewnoten

Tijd: 20 minuten

oosterse noedels

  • Maak de noedels klaar volgens de gebruiksaanwijzing en stoom of kook in een andere pan in een klein laagje water gedurende drie minuten de peultjes en broccoli. Giet af, spoel met koud water en zet apart.
  • Doe in een steelpannetje 100 ml water, sojasaus, olie en twee velletjes zeewier. Pureer met de staafmixer. De saus wordt nu lobbig.
  • Maak de norichips van de andere twee velletjes nori (zie hieronder hoe dat moet) of -iets sneller- rooster de nori licht boven het gas (zo maak je 'm knapperig); met deze methode kun je de velletjes tussen je vingers verpulveren en zometeen door de noedels scheppen.
  • Verhit in een grote hapjespan of wok de wokolie, voeg de suiker toe en rasp op een heel fijn raspje de limoen erbij. Snijd de shii-take in brede repen en fruit ze al omscheppend twee minuten mee. Giet dan de saus erbij, breng aan de kook en schep de noedels en groentes er luchtig doorheen. Doe het vuur uit. Snijd een paar takjes basilicum fijn en schep ook door de noedels. Strooi de zeewiersliertjes of norichips en cashewnoten over de noedels en garneer met nog een paar blaadjes basilicum en partjes limoen.

Norichips

Verhit een scheutje sesamolie of gewone neutrale olie in de koekenpan en rooster er op niet te hoog vuur in maximaal één minuut een vel nori in. Draai de nori ook even om en haal uit de pan. Vouw een paar keer dubbel en knip ze in sliertjes.

Norichips zijn een heerlijke Japanse snack. Meng ze met aardappel ribbelchips of bak popcorn in een scheutje wokolie (er zijn veel gekruide varianten) en knip de nori in vrolijke wiebertjes of andere vormpjes, bijvoorbeeld hartjes.

Enthousiast geworden over dit recept uit Puur Plantaardig? Lezers van Vegatopia krijgen 5 EURO KORTING. Download de bon!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama