Open menu

altMijn favoriete Japanse gerecht is niet sushi, tempura of sobanoedels maar aubergine met miso. In Nederland heel onbekend en dat is jammer, want het is echt een heel lekker gerecht.

Je kunt het gerecht maken met gewone aubergine uit de supermarkt, maar ook met lange dunne aubergines uit de toko. Ik vind zelf dat die uit de toko iets meer smaak hebben, maar ik heb het gerecht vaak genoeg ook gemaakt met gewone aubergines. Er zitten in dit gerecht verder nogal wat niet alledaagse ingrediënten. Miso (gefermenteerde sojabonenpasta) vind je in toko's en in biologische winkels. Neem voor dit gerecht witte miso, die is 'zoeter'/zachter dan donkere miso. Mirin is Japanse kookwijn, ook uit de toko, je kunt die eventueel door een zoete witte wijn vervangen. Kombu is zeewier, ook te koop bij de toko en in biologische winkels, je kunt de kombu ook weglaten.

Misoaubergines

Bijgerecht voor 2 personen
1 gewone aubergine, of 2 dunne Aziatische aubergines uit de toko
2 volle eetlepels witte miso
50 ml sake
50 ml mirin
eventueel een klein stukje kombu
1 dessertlepel suiker
scheutje zonnebloemolie

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Haal het kroontje van de aubergine(s). Snij de aubergine als je een gewone aubergine gebruikt in de lengte in vieren. Als je de Aziatische gebruikt snij je ze in de lengte doormidden.
  • Verhit de olie in een koekenpan, voeg de aubergine toe en laat aan beide kanten een paar minuten bruinen. De olie wordt vlug opgeslurpt door de aubergine maar dat geeft niet, je hoeft niet meer olie toe te voegen. Het doel is niet dat de aubergine helemaal gaar wordt, hij moet alleen een beetje kleur krijgen en wat roosteren in de pan. Leg de aubergine dan in een ovenschaal met de schil naar de onderkant.
  • Verhit alle overige ingrediënten in een steelpannetje op matig vuur, roer goed en breng aan de kook. Laat een minuut of vijf pruttelen, roer af en toe en zorg dat alle ingrediënten goed gemengd zijn en de saus wat indikt. Verwijder de kombu.
  • Smeer nu de misosaus over de aubergines uit. Laat er niet te veel naast lopen.
  • Doe de aubergines met aluminiumfolie afgedekt 15 minuten in de oven. Haal dan de folie weg en laat nog 10 tot 15 minuten in de oven tot de miso goudbruin is.

Lekker met rijst en gebakken tofu.

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama