Open menu

mapotofu thbOp een reisblog las ik ooit dat in Azië tofu eten voor 'echte mensen' is. Want iedereen in Azië eet tofu, terwijl in het Westen tofu bijna alleen door vegetariërs wordt gegeten. Nou vooruit, ook door een handje vleesverminderaars en culi's met een passie voor Aziatisch eten. Het gevolg van de populariteit van tofu in Azië is dat er veel tofugerechten zijn, die helemaal niet vegetarisch zijn. Ma po tofu bijvoorbeeld. Maar onze versie natuurlijk wel.

Ma po tofu komt uit China, waar ze ook varkensgehakt door dit behoorlijk pittige gerecht doen. Ik vind het niet nodig om vegetarisch gehakt aan mijn ma po tofu toe te voegen, maar ik voeg wel paprika toe. Paprika hoort helemaal niet in dit gerecht, maar ik vind het er lekker in, laat het gerust weg als je geen zin in paprika hebt.

De ingrediënten

Er moet bij dit recept even wat uitleg over de ingrediënten, want er zit veel spul uit de toko bij. Die ingrediënten blijven lang goed, dus je kunt ze gerust kopen en het restant een tijdje bewaren voor als je weer eens ma po tofu of een ander gerecht maakt. Als je geen toko bij de hand hebt of maar een beperkt budget of weinig ruimte hebt en niet steeds voor elk gerecht nieuwe potjes en flesjes kunt aanschaffen, dan kun je de ingrediënten ook vervangen. Het gerecht wordt dan wel anders maar met die paprika en zonder het gehakt konden we het toch al niet meer traditioneel noemen.

De hot bean sauce kun je door wat gewone chilisaus (loempiasaus) vervangen. Die is waarschijnlijk minder scherp, dus voeg wat extra cayennepeper of verse Spaanse peper toe, tenzij je juist geen scherp gerecht wilt.
De Sichuanpeper is niet te vervangen, maar kun je wel weglaten uit het gerecht als je er niet aan kunt komen.
De shaohsing rijstwijn kun je vervangen door droge sherry, wijn of water.
Het is belangrijk dat je sojasaus neemt, geen zoete ketjap. Ik gebruikte voor dit recept lichte sojasaus van het merk Pearl river bridge, maar je kunt eventueel ook Japanse sojasaus (Kikkoman), donkere Chinese sojasaus of als het niet anders kan zoute ketjap nemen, gebruik dan wat minder, proef en kijk of er nog meer bij moet.
Zwarte Chinese rijstazijn heeft een aparte smaak en is niet goed te vervangen, maar gebruik als je het niet hebt toch maar wat gewone azijn voor een fris accent of Japanse rijstazijn als je die in huis hebt.

En dan is de tofu zelf nog belangrijk. Ik gebruik verse tofu uit de toko, die vind je meestal in grote bakken waar je een blok uit kunt scheppen. Ik vind de meeste soorten zijdetofu te zacht voor dit gerecht. Als er geen verse tofu te vinden in de toko, of als er geen toko in de buurt is, dan kun je tofu uit de supermarkt nemen, maar dat vind ik zelf wel echt minder lekker in dit gerecht dan verse tofu. De hele stevige, biologische tofu van Provamel, die ik normaal graag koop, vind ik voor dit gerecht echt niet geschikt, dus die liever niet.

Vegetarische ma po tofu (mapo tofu, mapo dofu)

voor 2 personen
325 g tofu
1/2 groene paprika
1 lenteui
1 1/2 tl Sichuanpeper
1 1/2 el Har Har hot bean sauce
1 el Shaohsing rijstwijn
1 el zwarte Chinese azijn
1 el lichte sojasaus
1 el gembersaus (wat fijngehakte verse gember kan ook)
1 teen knoflook
1 tl arrowroot of maizena
2 el zonnebloemolie
1/4 groentebouillonblokje

  • Verhit de wok (zonder olie) en rooster de Sichuanpeper er in. Roer af en toe om. Als de peper geurig gaat ruiken, na een paar minuten, haal je de peper uit de wok en vijzel je de peper fijn.
  • Snij de paprika in blokjes, verhit een eetlepel olie in de wok en bak de paprika een paar minuten. Haal uit de wok en zet even apart.
  • Breng 150 ml water in een steelpannetje aan de kook met het bouillonblokje. Hou warm.
  • Snij de tofu in blokjes, snij de lenteui fijn en hak de knoflook fijn. Als je geen gembersaus maar verse gember gebruikt, dan hak je die ook fijn.
  • Verhit de resterende olie in de wok op redelijk hoog maar niet het hoogste vuur en bak de knoflook erin. Bak een paar minuten en zet het vuur iets lager, voeg dan de hot bean sauce, azijn, rijswijn, gembersaus (of verse gember), sojasaus en de Sichuanpeper toe. Bak een minuut en voeg de tofu toe. Roer voorzichtig door de saus en voeg de bouillon toe. Zet het vuur laag en laat vijf minuten pruttelen.
  • Voeg de paprika en lenteui toe.
  • Meng de arrowroot of maizena met twee eetlepels koud water en voeg beetje bij beetje aan de ma po tofu toe, tot de saus een dikte heeft die je aanstaat.

Lekker met rijst en gebakken paksoi. 

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama