Open menu

daikoenkoekjes thbIk ontving een daikon in mijn groentepakket: zo'n lange, uit de kluiten gegroeide witte wortel die ook bekend is onder de naam rettich. Het probleem van het ding is dat 'ie niet op komt. Aan mij ligt het niet, ik verwerk hem overal in: soep, salade, hartige koekjes en ik knabbelde er al menigmaal uit het vuistje aan. Misschien groeit 'ie stiekem door in de koelkast?

De temperatuur van de olie in je koekenpan moet precies de goede hitte hebben in dit recept. Als 'ie te heet is, fikken je koekjes aan, maar als 'ie te lauw is, vallen ze uit elkaar. Speel dus een beetje met het vuur: als de koekjes er net in gaan zet je het vuur wat hoger, als ze er even in zitten, zet je het vuur een klein beetje lager. Als je de koekjes net hebt gekeerd gaat het vuur weer wat hoger, en daarna zet je het weer wat lager. Je hoeft daar overigens niet persé een snel gastoestel voor te hebben; op een keramisch fornuis gaat het ook prima.
Als je denkt dat dat niet gaat lukken, kun je ook een ei en wat meer bloem toevoegen aan de koekjes, zodat ze steviger worden, maar bij mij werden ze ook zonder ei perfect.

daikonkoekjes7

Daikonkoekjes

Voor 6 koekjes / voor 2 personen
150 g daikon
1 klein bospeentje (ongeveer 35 g)
2 tl sesamzaadjes
6-8 blaadjes munt
2 el bloem
1/4 tl zout
snuf chilivlokken / pul biber / cayennepeper
25 ml lauw water
zonnebloemolie om in te bakken
optioneel: wat limoenpartjes voor erbij

  • Schil de daikon en rasp hem fijn. Rasp de wortel ook fijn en snij de munt fijn.*
  • Je kunt de sesamzaadjes even kort roosteren in een hete koekenpan zonder olie. Er komt dan meer smaak vrij. Maar je kunt dit ook laten.
  • Meng alle ingrediënten, behalve de zonnebloemolie,  in een kom goed door elkaar. Laat het mengsel even rusten, een kwartier, of half uurtje.
  • Verhit in een koekenpan wat olie op redelijk hoog vuur. Vorm met een lepel en je hand van een zesde deel van het mengsel een plat koekje. Duw even aan en laat in de pan glijden. Duw er kort op met een houten lepel en vorm nog twee koekjes en leg die in de pan, weer even aanduwen met een houten lepel. Laat de drie koekjes bakken in de pan. Elke kant ongeveer 2,5 minuut, draai het vuur als de koekjes al even in de pan zitten ietsje lager, als je de koekjes net hebt omgedraaid, draai je het vuur weer iets hoog, en op het laatst nog weer even wat lager.
  • Leg de drie koekjes op een bord en bak nog drie koekjes. Bak niet zes koekjes tegelijk (ook al is je pan groot genoeg): de olie koelt dan te vlug af.
  • Druppel eventueel wat limoensap op je bord erover.

* Kruiden fijnsnijden gaat handig met de 'sigaar-truc' van Jamie Oliver. Zie hier voor een instructief filmpje, de truc komt vanaf 1 minuut 30.

Lekker met een tofu of tempehgerecht, rijst en Chinese komkommersalade.

 

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama