Open menu

Chinees koken lukt echt goed thuis met het nieuwe kookboek van Fuchsia Dunlop, vandaar misschien ook wel dat het boek 'De Echte Chinese Keuken Thuis' heet. Vandaag plaatsen we een recept uit dit boek voor geblancheerde choy sum (een soort paksoi) met sissende olie.

Het recept is een favoriet van Fuchsia Dunlop zelf. Het is gerecht is niet zo erg moeilijk om te maken en je hebt er, behalve de choy sum die je ook prima door paksoi kunt vervangen, geen gekke ingrediënten voor nodig. Onze recensie van het boek vind je hier.

Bijgerecht voor 2 personen
300 g choy sum (kijk ervoor in de toko en neem anders paksoi)
1 tl zout
4 el olie om in te bakken (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
half bosje lente-ui, in de lengte in dunne reepjes
3 cm gemberwortel, geschild, in dunne reepjes
rode chilipeper of ¼ rode paprika, in dunne reepjes
2 el lichte sojasaus

choy sum

  • Snij de lente-ui in dunne reepjes. Schil de gember en snij in dunne reepjes. Snij de peper of paprika in dunne reepjes.
  • Was de choy sum en maak hem schoon.
  • Doe het zout en 1 el van de olie in een pan kokend water. Voeg de choy sum toe en  blancheer circa één minuut tot het rauwe eraf is (de stelen moeten nog een beetje knapperig zijn). Giet af en schud zo droog mogelijk in een vergiet.
  • Leg de choy sum netjes in een stapeltje op een schaal en leg de reepjes lente-ui, gember en chilipeper of paprika erbovenop.
  • Verhit de rest van de olie op hoog vuur. Schep de hete olie voorzichtig over de lente-ui, gember en chilipeper of paprika, die hierdoor hevig moeten gaan sissen. Om te controleren of de olie heet genoeg is, kun je eerst proberen of een paar druppels al het gewenste, sissende effect hebben; zodra de reepjes hevig gaan sissen, giet je de rest van de olie erover. Giet de met 4 eetlepels water aangelengde sojasaus over het gerecht en serveer direkt.

Lekker met rijst en tofu met zwarte bonensaus of ku lu veg.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama