Open menu

japanse kom thbNou ja, de kom zelf eten we uiteindelijk niet op, maar dit Japansige gerecht eet ik met plezier tot de laatste rijstkorrel op. Het wordt gemaakt met sushirijst en het is leuk te ontdekken dat je met sushirijst meer kunt doen dan alleen eh... sushi maken.


Overigens heb ik avocado nog nooit gezien hoor op mijn reizen in Japan, hoewel het authentieke, Japanse restaurant An in Amsterdam waar ik graag kom af en toe wel avocado-tempura serveert, dus mogelijk kennen ze het ingrediënt wel in Japan.

Japanse kom

Hoofdgerecht voor 2 personen

180 g sushirijst
1 avocado
50 ml rijstazijn
1 norivel
400 gram zijden tofu (te krijgen in toko maar ook in de biologische winkel)
1 aubergine
klein stukje lente-ui
50 ml mirin (Japanse kookwijn, te koop in de toko en biowinkel, maar in die laatste is het vrij duur)
25 ml sojasaus
scheutje zonnebloemolie
paar plakjes sushigember

japanse kom

  • Giet de rijst in een zeef en spoel goed af. Laat 30 minuten uitlekken.
  • Doe de rijst in een pan, overgiet met ruim water, breng aan de kook en laat op zacht vuur acht minuten koken. Giet af en doe in een stoompan (of als je die niet hebt: breng een laagje water aan de kook, draai het vuur naar matig, hang een zeef in de pan, doe de rijst erin en doe de deksel erop). Laat een minuut of vijftien stomen. Roer er dan 25 ml rijstazijn door.
  • Snij intussen de aubergine in stukjes. Verhit een wok op redelijk hoog vuur, maar niet het hoogste vuur, en voeg de olie toe. Voeg de aubergine toe en roerbak vier  minuten.
  • Voeg 25 ml rijstazijn toe en laat het opnemen door de aubergine. Voeg dan de sojasaus en mirin toe en draai het vuur laag, laat het geheel zeven minuten sudderen en roer af en toe.
  • Doe de zijden tofu voorzichtig in en kom en doe drie minuten op hoge stand in de magnetron. (Heb je geen magnetron? Breng dan een pannetje gezouten water aan de kook, draai het vuur laag, en laat het blok zijden tofu een paar minuten doorwarmen, maar pas op voor uit elkaar vallen, met de magnetron is wel gemakkelijker.)
  • Snij de avocado in reepjes en ook de lente-ui.
  • Knip het norivel in reepjes.
  • Doe de rijst in twee kommen, verdeel de aubergine erover, en de avocado en gember, schep grote stukken zijden tofu erop en strooi dan het norivel en de lente-ui erover heen.

Serveer met sojasaus, druppel zeker wat sojasaus over de zijden tofu en rijst.

Ook heel lekker: wat vers geraspte gember over de tofu strooien.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama