Open menu

Erg bekend was ik nog niet met zwarte rijst. Ja, ooit at ik het eens op een evenement in een Aziatisch gerecht, maar ik had het nog nooit zelf gekocht. Gallo, bekend van de risotto, heeft de zwarte 'venere' rijst nu in zijn assortiment (ik zeg maar 'zijn', want een gallo is ten slotte een haan). Erg lekker!

De combinatie met de zoete gestoofde paprika en ui en de friszure tomaatjes en gremolate viel behoorlijk geniaal uit. Helaas was mijn allesetende oudste kind niet zo weg van de rijst zelf, maar die was dan ook verpest door een weekje comfort food op de camping.

Zwarte rijst met zomergroenten en gremolata

Hoofdgerecht voor 3 personen, als je er nog wat bij eet

250 g kerstomaatjes
1 gele courgette (groen mag ook)
scheutje olijfolie
1 tl gedroogde oregano
3 grote paprika's
3 grote uien, wit of rood
3 tenen knoflook
250 g zwarte rijst
handje peterselie en basilicum
1 kleine biologische citroen
lekkere olijfolie

  • Verwarm de oven voor op 150 graden. Leg een vel bakpapier op een bakblik.
  • Halveer de kerstomaatjes. Snij de courgette in de lengte doormidden en dan in halve maantjes van 1 centimeter dik. Doe beide in een kom en schud ze om met de olijfolie en de oregano. Stort op het bakblik en zorg dat de tomaatjes op de bolle kant komen te liggen (dus met snijvlak omhoog). Rooster de groenten een uurtje.
  • Na een kwartier begin je met de paprika en ui. Snij de ui in rokken en de paprika in stukken (niet te klein). Doe deze met een beetje olijfolie in een pan met dikke bodem. Laat een half uur op laag vuur stoven met de deksel op de pan. Roer af en toe. Na een half uur heb je, als het goed is, een dik, stroperig vocht in de pan - die komt van de paprika's.
  • Snipper twee (dus niet drie) knoflooktenen fijn en doe deze bij de paprika-ui. Voeg ook wat zout en peper uit de molen toe. Laat nu nog een kwartier stoven.
  • Doe de rijst in de pan, voeg ruim water en een lepel zout toe. Breng op hoog vuur aan de kook en zet dan zacht (het moet nog wel zachtjes koken). De kooktijd is achttien minuten, dus dat valt dan min of meer samen met de eindtijden van de tomaten-courgette en de paprika-ui.
  • Terwijl de rijst op staat, maak je de gremolata: snij de peterselie en basilicum fijn. Rasp de citroen (zorg dat je alleen de gele schil hebt, niet het wit eronder). Pers de laatste teen knoflook en doe dat samen met de citroenrasp bij de peterselie en basilicum. Meng door elkaar en klaar is de gremolata.
  • Opmaken: giet de rijst af en doe op borden of een grote schaal. Leg er de gestoofde paprika en ui op, gevolgd door de tomaatjes en courgettes. Strooi er de gremolata over en giet er nog wat lekkere olijfolie op.

Ik dronk er trouwens een lekker koude Verdicchio bij en dat paste heel goed.

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama