Open menu

thai sticky rice with crispy ginger thbEerder deze week recenseerden we het langverwachte nieuwe kookboek van Yotam Ottolenghi, Simpel. Vandaag een recept uit deze mooie verzameling, Thaise kleefrijst met krokante gember, chilipeper en pinda’s. Misschien een verrassende keuze, maar we hebben dit recept gekozen om twee redenen. Ten eerste laat het zien dat Ottolenghi wel degelijk eenvoudige recepten kan schrijven die desondanks verrassend zijn. Ten tweede omdat deze kleefrijst met een krokante garnering echt een goed idee is om op een doordeweekse dag je rijst net even wat anders dan anders te serveren. Met oneindig veel variatiemogelijkheden - maar je mag ook gewoon precies het recept volgen, zoals veel Ottolenghifans doen.

Bijgerecht voor zes personen

Zorg ervoor dat voor u begint alles wat gesneden moet worden klaarstaat: het is de bedoeling dat alles direct in de pan kan zodra deze heet is, dus stel het snijden niet uit tot dit laatste stadium.

400 g Thaise kleefrijst
1½ eetl. arachideolie
5 cm gemberwortel, in fijne julienne (40 g)
3 tenen knoflook, in dunne plakjes
2 rode chilipepers, in julienne
30 g koriander, in stukjes van 3 cm
25 g gezouten geroosterde pinda’s, grofgehakt
1 eetl. sesamzaad
1 limoen, in 6 parten, voor erbij
zout

  • Doe de rijst met 1⁄2 theelepel zout en 600 ml water in een middelgrote pan waarvoor u een passend deksel hebt. Breng de rijst aan de kook, draai het vuur halfhoog tot laag en laat hem in de gesloten pan 15 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en zet hem nog gesloten 5 minuten opzij.
  • Giet terwijl de rijst kookt de arachideolie in een middelgrote koekenpan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als de olie heet is de gember, knoflook en chilipepers toe en bak ze 3-4 minuten onder regelmatig roeren tot ze goudbruin beginnen te worden. Doe de koriander, de pinda’s, het sesamzaad en een royale snuf zout erbij en bak nog 1-2 minuten tot alles goudbruin is. Schep het gember-knoflookmengsel over de rijst en dien hem op, met partjes limoen erbij.

thai sticky rice with crispy ginger


Meer Ottolenghi!

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama